Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Довгожителька і багатодітна: найстаріша дика птаха повернулась на рідний атол (ВІДЕО)

Важливо

Найстаріша дика птаха у світі — самка гавайського або темноспинного альбатроса на ім’я Віздом — вкотре повернулася на рідний атол Мідвей у Тихому океані. Їй щонайменше 72 роки, і ще донедавна птаха регулярно розмножувалась.

Про це розповідає Iflscience.

Самка гавайського альбатроса (Phoebastria immutabilis), яку називають Віздом (у перекладі з англійської “мудрість”), вважається найстарішим диким птахом у світі. За оцінками фахівців, зараз їй щонайменше 72 роки. І це не “на око”. Віздом відома орнітологам з 1956 року: Чендлер Роббінс, який працював на атоле Мідуей на північному заході Гавайського архіпелагу, помітив її алюмінієвим кільцем з номером Z333. Вже тоді птасі було близько п’яти років. Наступного разу вчений зустрів цю самку 2002 року — і доповнив старе кільце новим, яскраво-червоним.

З 2006 року Віздом вирізнялась вражаючою постійністю – щороку наприкінці листопада або на початку грудня вона поверталась на Мідвей. Йдеться про атол, що став рідним домом для мільйонів темноспинних альбатросів та інших морських птахів.

Попри поважний вік, ще донедавна Віздом регулярно відкладала яйця і виводила потомство. Вважається, що за життя вона виростила понад три десятки пташенят. Але цього року Віздом навряд чи загніздиться, вважають співробітники тихоокеанського відділення Служби охорони рибних ресурсів та диких тварин США.

Вважається, що Віздом за своє життя висиділи понад 35 пташенят. Фото – Madalyn Riley/USFWS Pacific Region

Справа в тому, що принаймні з 2010 року її постійним партнером був самець на ім’я Акеакамаї (в перекладі з гавайської – “любитель мудрості”). От тільки наприкінці 2021 року він не повернувся на рідний атол, тому Віздом пропустила сезон розмноження. Пропустила і 2022-го. Орнітологи не виключають, що Акеакамаї загинув.

У 2023 році Віздом помітили на Мідуеї 1 грудня. За словами біолога Джона Плісснера, який працює в розташованому на атоле заповіднику, він не очікує, що цього сезону знаменита птаха відкладе яйця. Проте дослідник зауважив, що вона бере участь у шлюбних танцях з іншими птахами.

Вчені відзначають, що Віздом загалом виглядає здоровою та активною, а тому шанс на нове потомство від неї досі залишається. “Вона досить жвава для семидесятирічної!”, – написав Плісснер у пості.

Як розповідало раніше BitukMedia, столиця Нової Зеландії Веллінгтон радіє появі на світ пташенят ківі. За словами захисників природи, в околицях міста у диких умовах ці птахи не народжувалися вже близько сотні років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі