Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Монету з обличчям Ісуса випадково знайшли на схилі гори

Важливо

У Норвегії шукач скарбів наткнувся на рідкісну для цього регіону візантійську монету X століття із зображенням Ісуса Христа. Монету знайшли за допомогою металошукача у горах поблизу комуни Вестре-Слідре. Артефакт знаходиться у відмінному стані.

Про це повідомляє Innlandet fylkeskommune.

Археологи вважають, що монету викарбували десь між 977 та 1025 роками. Вони зробили такий висновок, бо помітили три пунктирні лінії, які оточують край монети. Такий елемент дизайну зазвичай використовувався протягом тих часів.

Подібні монети називаються гістаменонами. На артефакті два написи. Перший написаний латиною: “Ісус Христос, Цар царів”, а другий, грецькою — “Василь і Костянтин, імператори римлян”.

На першому боці зображено Ісуса, на другому — Василя II і Костянтина VII, двох братів, які правили Візантійською імперією.

Фото – Innlandet fylkeskommune

Фахівці не можуть упевнено сказати, яким чином візантійська монета подолала понад 2,5 тис. кілометрів й опинилася на схилі гори в Норвегії. За однією з версій, її привіз майбутній норвезький король Харальд ІІІ Суворий. У 1034 він разом із загоном з 500 воїнів вступив на службу в імператорську гвардію в Константинополі.

Історики стверджують, що гвардії дозволялося брати з палацу все, що завгодно, коли імператор йшов з життя. А за час служби Харальда в Константинополі змінилося три імператори, тому у нього були всі шанси розбагатіти.

Дорогою з Візантії Харальд побував у Києві, де одружився з Єлизаветою Ярославною — донькою князя Ярослава Мудрого. Згідно ісландським Сагам про конунги, Харальд повернувся додому у 1046 на кораблях, навантажених золотом та іншими цінностями.

На думку дослідників, у Вестрі-Слідрі монета могла потрапити разом із торговцями сіллю та оселедцем.

Через те, що артефакт знайшли пізно восени, археологи не змогли добре вивчити локацію його виявлення. Фахівці планують повернутися на схил гори у 2024 році для проведення подальших розкопок.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи з Університету Осло (Норвегія) виявили золотий скарб на руїнах стародавнього язичницького храму. Нова знахідка – це п’ять кришених прямокутників листового золота з малюнками – тисненими зображеннями чоловіків та жінок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі