Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На дні Каховського водосховища знайшли артефакти козацької доби

Важливо

Унікальні артефакти виявили під час дослідження дна колишнього Каховського водосховища. Йдеться зокрема про козацький похоронний хрест і кам’яні гарматні ядра. Памʼятки минувщини почали знаходити після того, як російські війська підірвали Каховську ГЕС й зійшла вода.

Про це повідомив Мирослав Жуковський, директор Нікопольського регіонального науково-дослідного інституту козацтва та заступник директора Нікопольського краєзнавчого музею.

За словами науковця, дев’ять гарматних ядер для козацьких гармат було виявлено в ґрунті на березі. “У нас таких ядер немає, це для нас на сьогодні артефакти номер один по Томаківській Запорізькій січі. Вони збереглися, бо знаходилися в ґрунті, в піску на берегу, у муляці. Ядра виготовлені з вапняку, їх робили вручну під діаметр гармат. Вони були, як правило, невеликі. Їх використовували, щоб пробивати борти ворожих кораблів”, – розповів краєзнавець.

Фото – скрін Суспільне. Дніпро

В експозиції, біля половецьких баб і старовинного жертовника – ще одна знахідка Каховського моря. На місцях колишніх козацьких зимівель і цвинтаря було знайдено похоронний хрест 18 століття. Науковці вважають, що це свідчить про існування козацьких поховань, які були знищені. Хрести, ймовірно, були або використані в побутових потребах, або викинуті на берег Дніпра.

Як повідомляє Нікопольська міськрада, для вилучення хреста із зони, яку обстрілюють війська рф, було організовано спеціальну експедицію. З метою безпеки імена учасників експедиції та місце виявлення не називалися публічно.

Тим часом, через обстріли російської артилерії наукові дослідження на березі водосховища під забороною. Музей закликає всіх, хто знаходить артефакти, передавати їх безоплатно для подальших досліджень і збереження.

Як розповідало раніше BitukMedia, на дні Каховського водосховища знайшли 300-річну церкву із етюду Шевченка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі