Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Унікальний дерев’яний ляльковий вертеп покажуть у Ватикані

Важливо

На цьогорічній виставці “100 вертепів у Ватикані” візьме участь унікальна дерев’яна іграшка – шопка-вертеп. Він створений у традиціях яворівської дерев’яної забавки. Того року її внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це у Facebook повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький.

Шопка – це варіант вертепу, де замість живих людей і персонажів “беруть участь” фігури. Вони можуть бути маленькими й іграшковими, а можуть бути в повний зріст. Вони традиційні для всієї Європи, але можуть значно видозмінюватися.

Як видно з фото і відео, в українському вертепі цьогоріч будуть Діва Марія, Йосип та Ісус, волхви та пастушки. Також він прикрашений зображеннями янголів, які сурмлять, та Різдвяною зіркою.

Цьогорічна виставка у Ватикані збере понад 120 вертепів із усього світу. Так хочуть відзначитти 800-річну традицію створення вертепів, яку начебто започаткував Франциск Ассізький. Виставка відбудеться на площі Святого Петра.

Українську шопку виготовила майстерня Яворівська іграшка Остапа Сойки та Оксани Когут. Зробили її устилі традиційної дерев’яної забавки. Такі іграшки майстрували традиційно із осики та розписували місцевим орнаментом – “вербівкою”.

Яворівську дерев’яну забавку минулого року внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

У такі же техніці майстри виготовили і прикраси для ялинки вертепу.

Як розповідало BitukMedia, майстриня із Жовківської громади на Львівщині Галина Ковальська оздобила вишивкою 150 ялинкових кульок. Це національний рекорд. Прикраси повісили на головну ялинку ОТГ.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі