Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО поповнився оперним співом і не тільки

Важливо

Італійський оперний спів – це багатовікове мистецтво, що поєднує костюмовану драму та музику. Тепер він отримав місце у списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, оголосило культурне агентство Організації Об’єднаних Націй.

Про це повідомляє Reuters.

ЮНЕСКО включило оперу до категорії нематеріальної культурної спадщини, приєднавши її до інших відомих італійських традицій, таких як приготування піци та підкорення альпійських вершин.

У заяві ЮНЕСКО описала італійську оперу як “фізіологічно контрольований спосіб співу, який посилює силу голосу в акустичних приміщеннях, таких як амфітеатри та церкви”.

Вважається, що італійська опера виникла у Флоренції наприкінці 1500-х — на початку 1600-х років при дворі родини Медічі. Вона відома своїми заплутаними сюжетами, складними постановками та віртуозним співом.

Міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано високо оцінив історичне визнання опери “бельканто” у списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. “Це офіційне підтвердження того, що ми вже знали: оперний спів — це світова досконалість”, – заявив він.

У ЮНЕСКО зазначили, що оперне мистецтво сприяло соціальній згуртованості й соціокультурній пам’яті та “діалогу між поколіннями”.

Першим найвідомішим оперним композитором вважають Клаудіо Монтеверді, який жив у 1567-1643 роках.

Нині по всій території Італії існує близько 60 оперних театрів — це найвищий показник у світі, повідомляє BBC.

З 4 до 9 грудня у місті Касані, Республіка Ботсвана, проходить сесія Міжурядового комітету ЮНЕСКО з охорони нематеріальної культурної спадщини. Цього року експерти Комітету, окрім італійської опери, до списку “живої спадщини” включили ще понад 40 нових елементів. Це, зокрема, перуанське севіче, бангладешський малюнок на рикші, узбецькі керамічні ремесла, плетіння повʼязок у Кот-дʼІвуарі та кілька інших звичаїв і традицій.

Уряд Перу схвалив додавання севіче до списку, а міністерство культури країни заявило, що таке рішення “визнає всіх людей, які беруть участь у виробництві цієї страви, разом з рибалками-кустарями уздовж узбережжя, в Андах і Амазонці, а також фермерами і кухарями”.

Севі́че (ісп. ceviche, seviche або sebiche) — страва з риби або морепродуктів, чиєю батьківщиною вважається. Перу Страва набула поширення у багатьох кухнях латиноамериканських країн, хоча рецепти можуть різнитися значно. Оригінальний рецепт севіче містить дрібно нарізану сиру рибу різних сортів, мариновану протягом 15 хвилин соком лайму. Після цього до риби додають нарізану кільцями червону цибулю та іноді рокото (гострий перець з Перу).

Як розповідало раніше BitukMedia, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Україна подали спільну заявку про номінування листів на бересті до Списку документальної спадщини ЮНЕСКО “Пам’ять світу”. Національна комісія Естонської Республіки у справах ЮНЕСКО надіслала груповий запит 28 листопада.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі