П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Імперія скоро впаде” – українську оперу покажуть у Роттердамі

Важливо

Українську оперу GAIA-24 покажуть на відкритті Міжнародного фестивалю опери, музики та театру O.Festival в Нідерландах. Твір композиторів Іллі Разумейка та Романа Григоріва присвячений руйнівній діяльності людства та зокрема підриву Каховської ГЕС.

Про це BitukMedia повідомили у агентстві Proto Produkciia.

O.Festival є престижним європейським фестивалем, присвяченим сучасній експериментальній опері. У 2024 році він буде проходити з 16 по 24 травня у нідерландському Роттердамі.

“Ідея нової опери народилася після Каховської катастрофи. Це найбільша екологічна трагедія в Європі з часів Чорнобилю, що так вплинула на зміну ландшафту. Це місце — гаряча точка, де можна спостерігати боротьбу природи з людиною”, – каже Ілля Разумейко.

“Крім землі та людського тіла, важливою частиною опери має стати розлаштоване фортепіано, яке репрезентує собою умовно «культуру» та культурні нашарування, які тягнуться за нами через історію музики та опери”, – говорить Роман Григорів.

Твір створює лабораторія сучасної опери Opera aperta за продюсування агенції  Proto Producciia. Фінансує німецький уряд та Goethe-Institut. Партнерами проекту є Національна спілка композиторів України та Національний заповідник “Хортиця”.

“Коли земля дарує щедрий урожай – треба чекати велику війну. Коли висихають моря, річки змінюють свої русла, а ліси стають непридатними до життя через радіацію – імперія скоро впаде. Коли наступає кінець світу – земля та небо зливаються в єдине ціле. Так Гайя, Гея, Терра, Мага, Ма-га, Мати Гайя говорить до нас. Стоячи тут, поміж променями театральних ліхтарів та відео-проекцій, чи можливо ще почути, що Гайя промовляє?”, – йдеться у синопсисі.

Як повідомляло BitukMedia, ялинкові кулі за мотивами творчості художника Казимира Малевича випустив львівський бренд “Ґроно”. Виробники кажуть, що ідея створити новорічні прикраси з фрагментами картин митця виникла зі “зрозумілого бажання – повернути те, що в нас вкрала Росія”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі