Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські полярники вирили рів у кількаметрових снігових кучугурах

Важливо

28-ма Українська антарктична експедиція завершила розчищати шлях до другого причалу “джеті”. Тунель завдовжки 40 м і завширшки до 2-х метрів у кількаметрових снігових кучугурах прокладали понад тиждень. Українські полярники відкопують такий прохід щороку.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Серед традицій українських полярників – щороку відкопувати прохід до другого причалу “джеті”, який за зиму добряче засипає снігом. Наприкінці антарктичної весни або на початку літа, тобто зараз, вся експедиція береться за лопати.

“Звісно, їм трохи більше пощастило, ніж попередній експедиції, адже цьогоріч в районі “Вернадського” не було рекордних снігопадів: найбільша висота снігового покриву сягнула трохи більше 2 метрів (а торік – 3,5 метра). Однак попрацювати все одно довелося добряче, адже в деяких місцях висота заметів була майже 5 метрів!” – розповідають у НАНЦ. 

Цьогоріч на роботу команда витратила понад тиждень. Як результат – вийшов 40-метровий тунель. На додачу, кожен з учасників експедиції щодня розчищав сніг на закріпленій за ним ділянці поблизу станції.  До такого “великого копання” не був залучений тільки кухар, адже він “мав іншу важливу місію – смачно та поживно годувати колег після снігової “гімнастики”, розповідають у НАНЦ.

Полярники пояснюють, що біля “Вернадського” є два причали. Перший називають “сліп”: біля нього зберігаються човни та встановлений потужний кран, яким, власне, човни піднімають на берег. Цю стоянку використовують більшість часу (доки дозволяє льодова ситуація), і прохід до неї підтримують завжди.

А другий причал – “джеті” – стає актуальним в літній сезон, коли на станції значно збільшується кількість морських виїздів. “Він зручний тим, що захищений від хвиль, біля нього можна припаркувати човни різних типів і залишити на певний час, а не виймати щоразу з води”, – розповідають полярники.

Вже за кілька тижнів на “Вернадському” очікують прихід криголаму “Ноосфера”, який доставить вантажі та сезонну експедицію. Тунель допоможе оперативно проводити розвантаження судна. 

“Торік наші зимівники пожартували, що це вони риють рови для захисту від навали пінгвінів, і деякі медіа навіть прийняли такий дотеп за чисту правду”, – згадали на “Вернадському” .

Фото – Олександр Полудень

Як розповідало раніше BitukMedia, українські вчені відкрили новий вид антарктичних п’явок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі