П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У стародавній буддійській святині виявили схованку з монетами 2000-річної давнини

Важливо

У ході розкопок в історичному місті Мохенджо-Даро в Пакистані археологи виявили посудину, наповнену мідними монетами. Вважається, що їм понад 2 000 років. Це найбільший скарб, знайдений у цьому регіоні за останні 93 роки.

Про це розповідає Live Science.

Мідні монети знайшли всередині ступи — буддійської святині, побудованої в Мохенджо-Даро. Ця стародавня культурна столиця, що знаходиться на сучасній території Пакистану, була одним з найважливіших мегаполісів стародавньої цивілізації долини Інду. Вона процвітала в період з 2600 до 1900 року до нашої ери.

Знайдені монети мають зелений відтінок через те, що мідь піддається корозії під впливом повітря. Вони сторіччя лежали в посудині і спеклись в грудку, яка важить близько 5,5 кг. За словами Джаведа Алі Сіндхі, археолога та гіда, скарб, ймовірно, складається з 1000-1500 окремих монет.

На думку керівника розкопок, доктора Сайєда Шакіра Шаха, монети, швидше за все, належать кушанській епосі, яка тривала з I до III століття нашої ери. “Ми перенесли монети до лабораторії, але обов’язково наймемо експертів, щоб визначити період за написами на них. Маємо з’ясувати, яким саме династіям належать монети”, — розповів археолог.

Декілька монет було знайдено окремо. На них зображено постать, яка, на думку археологів, зображує кушанського царя, який і замовив їх виготовлення.

Фото – Sheikh Javed Ali Sindhi

Знайдені монети – перші артефакти, виявлені в руїнах ступи з 1931 року, коли британський археолог Ернест Маккей виявив там понад тисячу мідних монет, сказав Сіндхі. Інші монети були виявили у ступі у 1920-х роках.

Ступу покинули приблизно в 500 році нашої ери. Тоді Кушанська імперія розпалася на незалежні королівства, які спочатку завоювали перси, а пізніше загарбники з півночі, що, можливо, були повʼязані з гунами.

Дослідники вважають, що виявлений скарб є унікальною знахідкою, яка може пролити світло на історію древньої Індської цивілізації.

Незважаючи на те, що більшість монет злиті разом і їх потрібно очистити, перш ніж їх можна буде належним чином дослідити, на деяких зображено ростову фігуру, що, на думку археологів, символізує кушанського царя, який наказав їх виготовити. Фото – Sheikh Javed Ali Sindhi

Як розповідало раніше BitukMedia, у Швейцарії на щойно зораному морквяному полі знайшли набір стародавніх жіночих прикрас. За оцінками дослідників, їхній вік — близько 3 500 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі