Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Поговорити з Дияволом”: розкрито таємницю знаменитої “потойбічної” печери

Важливо

У Фінляндії вчені розкрили таємницю знаменитої печери Пірункіркко у національному парку Колі. Її прозвали Церквою Диявола через дивний вплив на відвідувачів. Тепер “окультне” явище пояснили науково.

Про це розповідає Daily Mail.

Людям, які були в Пірункіркко на горі Ліннавуорі у Фінляндії, нерідко здається, що під землею вони вступають у контакт зі світом духів і навіть можуть “поговорити з Дияволом”.

У стародавньому фінському фольклорі печера була відома як місце, де місцеві мудреці збиралися, щоб заглянути за межі звичайного світу. Один з них, відомий як Кінолайнен, регулярно проводив тут свої магічні ритуали, водив пацієнтів до “церкви”, аби вони там скаржилися Дияволу на своє здоров’я та отримували від нього поради щодо методів лікування. Ритуал зцілення, як розповідають дослідники в журналі Open Archaeology, “часто включав гучні крики, тупіт, стрілянину та удари”.

Фото – Open Archaeology

Вченим таке лікування видалося сумнівним, і вони вирішили з’ясувати, чи можуть акустичні властивості ущелинної печери завдовжки 34 метри допомогти пояснити пов’язані з нею вірування. Так і вийшло: аналіз показав, що у ній існує особливий резонансний феномен. Він виникає через те, що гладкі, паралельні стіни печери в деяких місцях починають резонувати при звуках на частоті 231 Гц і створюють ефект хвилі, що стоїть. Він полягає в тому, що початковий і відбитий звук зіштовхуються і взаємодіють один з одним. Резонанс триває близько секунди після звуку. Такий ефект часто зустрічається у природних спорудах, але рідкісний для природних печер.

Щоб перевірити, як це працює, вчені зв’язалися із сучасним шаманом, який проводить у печері ритуали, та записали звуки його камлання. На записі пізніше вони розчули звуки частотою 231 Гц, які посилювала природна частота печери, особливо у задній частині.

Отже, звуки частотою 231 Гц, які посилювалися склепінням печери, і створювали оте відчуття “потойбічної присутності”. Якої насправді, як пояснили науковці, немає. Втім, це не заважає насолоджуватися печерою як унікальною природною пам’яткою Фінляндії.

Як розповідало раніше BitukMedia, ентузіасти з інтернет-спільноти The Action Lab надрукували на 3D-принтері репліку древнього різновиду ацтецького казу, відомого як “свисток смерті”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі