Неділя, 12 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Таємне життя золотого крота: побачили тварину, що вважалась вимерлою понад 80 років

Важливо

Вчені з Південної Африки наново відкрили вид крота, який вважався вимерлим з 1936 року. Рідкісного золотого крота Де Вінтона не бачили вже 80 років. І от маленького сліпого звірка з дуже чуйним слухом і золотою шерстю, що переливається, знайшли живим на пляжі західного узбережжя ПАР. Золотий кріт Де Вінтона входив до списку “зниклих видів, що розшукуються”, складений групою з охорони природи Re:wild.

Про це пише Associated Press.

Крота виявила група дослідників з Фонду дикої природи та Університету Преторії.

Ще в 2021 році зоологи за допомогою собаки-шукача вперше за довгий час знайшли вхід у тунелі золотого крота. Але оскільки існує 21 вид золотих кротів і деякі з них дуже схожі, їм потрібно було більше інформації, щоб бути впевненими в існуванні крота Де Вінтона (Cryptochloris wintoni).

Для цього дослідники зібрали сотню зразків ґрунту в цьому районі та виділили з них генетичну інформацію, яку тварини з частинками шкіри, шерсті та біологічних рідин залишають у довкіллі. У результаті виявили сліди ДНК чотирьох видів золотих кротів, три з яких були відомі, а четвертий — ні. Порівняння цієї загадкової ДНК з розшифрованим геномом Cryptochloris wintoni, що зберігається в музеї, показало, що вони повністю збігаються.

Музейний Золотий кріт. Фото – Thomas Wesener / Flickr
Золотий кріт Де Вінтона у 2023 році. Вид був втрачений для науки на 87 років, доки в листопаді 2023 року його знову не виявив Фонд зникаючих диких тварин. Це був 11-й з найбільш розшукуваних втрачених видів у світі, який було повторно відкрито. Фото – Re:wild /JP Le Roux

Результати дослідження команди було опубліковано наприкінці листопада. Процес пошуку крота Де Вінтон зайняв три роки – з моменту першої поїздки дослідників на західне узбережжя ПАР і до початку фізичних пошуків. Складність ще й у тому, що цей вид рідко залишає на поверхні входи до своїх тунелів і майже “плаває” під піщаними дюнами. Рідкісне звірятко має гарну золотаву шубку, за що і отримав свою назву.

Золоті кроти мешкають в Африці на південь від Сахари, а крота Де Вінтона і зараз, і раніше знаходили тільки в районі Порт-Ноллота, майже на кордоні з Намібією.

За підсумками пошуків два золоті кроти Де Вінтона були знайдені живими та сфотографовані, вчені також знайшли ознаки існування інших особин у цьому районі.

Пляж у Південній Африці, де живе Золотий кріт Де Вінтона. Фото – Re:wild /JP Le Roux

Вченим допомогла й собака-шукач на ім’я Джессі. Її натренували розрізняти за запахом представників трьох відомих видів золотих кротів. Потім дослідники випустили Джессі в дюни, пориті свіжими ходами та норами, і спостерігали за її поведінкою. Собака була навчена сідати біля нір, запах яких був їй знайомий. У деяких випадках Джессі не сідала, з чого можна було дійти висновку, що ця нора вирита представником невідомого собаці виду кротів, тобто, швидше за все, золотим кротом де Вінтона.

Собака Джессі, яка розпізнає запахи, і Естер Метью, старший польовий офіцер Фонду захисту дикої природи під загрозою зникнення, під час пошуку золотих кротів на західному узбережжі Південної Африки. Фото –  Nicky Souness

Золотий кріт Де Вінтона донедавна входив до списку “зниклих видів, що розшукуються”, складений групою з охорони природи Re:wild.

Як розповідало раніше BitukMedia, орнітологи повернули до Нової Зеландії рідкісних нелітаючих птахів такахе. Їх вважали вимерлими з 1898 року. Вчені відновлювали їхню популяцію більше півстоліття. Цього року загальна чисельність такахи вперше перевищила 500 особин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі