Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виявили останки предка крокодила віком 250 млн років

Важливо

Невелика міжнародна група палеонтологів виявила в Індії новий вид протерозухід, який датується 250 млн років тому. Спеціалісти вважають, що ці скам’янілості є стародавнім предком сучасних крокодилів.

Про це повідомляє Times of India.

Вказують, що ці викопні рештки старші за найдавніші археологічні відкриття цього району більш ніж на 200 млн років. Скам’янілість виявили у районі Західного Міднапуру в індійському штаті Західна Бенгалія. Істота отримала назву Samsarasuchus palemae.

Протерозухіди – давні рептилії, що нагадують сучасних крокодилів. Попередні дослідження показали, що вони були близькими родичами архозаврів, групи, до якої входять птахи та динозаври. Протерозухіди жили на Пангеї – це суперконтинент, що виник після пермсько-тріасового масового вимирання, найбільшого відомого вимирання в історії Землі.

Дослідники вперше натрапили на хребетних цього виду у 2015 році. Тоді вони припустили, що останки належать до істот родини Proterosuchidae.

Скам’янілість була знайдена в скелі і датована приблизно 250 млн років тому — через кілька мільйонів років після вимирання наприкінці пермського періоду. Дослідження скам’янілості показало, що це був новий вид протерозухід, що спонукало команду дати йому ім’я Samsarasuchus pamelae.

Сучасні крокодили, що мешкають у мангових чагарниках штату, мають багато спільного з пращурами, що мешкали тут 250 млн років тому, вказує археолог Рупендра Кумара Чаттопадхай.

Попередні дослідження показали, що Proterosuchidae були доісторичними рептиліями, котрі вважалися близькими родичами архозаврів. Тіла цих тварин були завдовжки 1,5-4 м.

Вчені встановили, що більшість часу істоти проводили під водою. Головна відмінність Samsarasuchus palemae від сучасних крокодилів – опущена вниз морда, що спрощує лов здобичі.

Крокодил вважається однією з найдавніших рептилій на нашій планеті. Їхні предки архозаври з’явилися приблизно чверть мільярда років тому, а нині існуючим видам понад 80 мільйонів років.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські вчені “вбудували” антимікробний ген алігатора в геном сома, і той став на 100-400% живучішим. На вигляд риба, а всередині трохи архозавр.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі