П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Хто такий дурний, щоб вкрасти унітаз?”: підозрюваним у крадіжці золотого арт-об’єкта висунули обвинувачення

Важливо

Королівська прокуратура Великої Британії висунула обвинувачення чотирьом підозрюваним у крадіжці золотого унітаза з палацу Бленгейм 4 роки тому. На момент крадіжки вартість художнього експоната становила 4,8 млн фунтів стерлінгів (майже 6 млн доларів). Відтоді поліція розслідувала зухвалу нічну крадіжку, але досі нікому не висувала звинувачень.

Про це повідомляє The Guardian.

Обвинуваченими у справі проходять четверо мешканців королівства віком від 35 до 39 років. Ці люди постануть перед магістратським судом Оксфорда у вівторок, 28 листопада.

У 2016 році унітаз відлив з 18-каратного золота італійський художник-концептуаліст Мауріціо Каттелан. Свою роботу він назвав “Америка”. За словами Каттелана, золотий унітаз “наочно ілюструє американську мрію”. Примітно, що унітазом міг скористатися будь-який охочий з обмеженням часу не більше трьох хвилин – щоб не створювати черг.

У вересні 2019 року в палаці Бленгейм відкрилася виставка, експонатом якої була й “Америка”. Куратори відмовилися виставляти охорону біля входу до туалетної кімнати з інсталяцією, оскільки унітаз був підключений до водогону. Однак це факт не зупинив злодіїв. Вони поспіхом від’єднали унітаз від комунікацій (що викликало затоплення у величному палаці XVIII століття) та вкрали його. На момент крадіжки золотий унітаз експонувався тільки два дні.

У 2016 році золотий унітаз Каттелана був виставлений в Музеї Гуггенхайма в Нью-Йорку. Тоді в чергу до нього вишикувались 100 тис. людей. Популярний мистецький об’єкт перевезли до палацу Бленгейм та розмістили в кімнаті навпроти спальні, де народився Вінстон Черчилль. Це мала бути перша сольна виставка Кеттелана у Великій Британії за понад 20 років.

Вже після викрадення Мауріціо Каттелан сказав, що сподівається, що крадіжка була витівкою, і запитав: “Хто такий дурний, щоб вкрасти унітаз?”

Палац Бленгейм є родовою резиденцією герцога Мальборо. Перед встановленням золотого унітаза зведений брат герцога, Едвард Спенсер-Черчилль, засновник Blenheim Art Foundation, зауважив, що туалет не буде “найлегшою річчю, яку можна зламати”. Він сказав Times: “По-перше, він під’єднаний до каналізації; а по-друге, потенційний злодій не матиме жодного уявлення про те, хто останнім користувався туалетом і що він їв. Тому ні, я не планую його охороняти”.

Домінік Хейр, виконавчий директор Blenheim Palace, припустив, що “безглуздий” акт крадіжки увічнить витвір Каттелана. Він побачив глибоку іронію в тому, що робота, яка “зображує американську мрію” і мала стати доступним для всіх елітним об’єктом, була “миттєво викрадена і схована від очей”.

Як розповідало раніше BitukMedia, в ході розкопок у провінції Шеньсі, на території, де колись було місто Юеян, китайські археологи знайшли нижню частину унітазу зі змивом. Вік сантехнічного пристрою оцінюють приблизно у 2400 років. Це перший та єдиний старовинний туалет зі змивом, виявлений на території Китаю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі