П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Де ти, єті? Черговий “доказ” існування бігфута спростовано, але пошуки тривають

Важливо

У загадкового пасма волосся з Бутану знайшовся справжній власник – і це точно не Єті. Британський письменник Ендрю Бенфілд та його друг Річарда Хорсі, які вже кілька років шукають в Гімалаях снігову людину, були вимушені визнати свою помилку.

Про це розповідає Live Science.

Бенфілд і Хорсі з 2019 року подорожують Індією, М’янмою, Непалом і Бутаном – записують історії місцевих жителів про єті і випускають радіосеріал, присвячений своїм пошукам.

Пасмо волосся завдовжки близько 15 см потрапило до їхніх рук в Бутані, на території Національного парку Сактенг. Цей парк площею 740 кв. км, було організовано, зокрема, для захисту єті. Тому не дивно, що знайдено пасмо “приписали” сніговій людині.

Половину пасма Бенфілд відіслав до США Шарлотті Ліндквіст, еволюційному біологу з Університету Баффало. Ліндквіст та її команда провели аналіз ДНК і дійшли висновку, що волосся належить … коню алтайської гірської породи.

2017-го року Ліндквіст вже брала участь у проведенні генетичного аналізу дев’яти зразків щерсті, які нібито належать єті. Результати виявились переконливими, але не обнадійливими: вісім зразків належали ведмедям, а один — собаці. Шарлотта Ліндквіст не сумнівається, що снігова людина – це міф.

А от з Бенфілдом все не так. Результат аналізу ДНК пасма він назвав таким, що розчаровує, але аж ніяк не знецінює всі ті численні історії про єті, які розповіли йому та його другу корінні жителі Гімалаїв.

Ендрю та Річард сидять у заповіднику дикої природи Сактенг у Бутані. Фото – Pema Sonam

За словами Хорсі, фігура єті виявилася набагато значнішою для місцевих жителів, ніж він міг собі уявити раніше: “Ми усвідомили, що для більшості з них не так важливо, чи існує ця істота фізично. Набагато важливіша та роль, яку вона відіграє в їхньому світі”.

Легенди про гігантську вкриту шерстю людиноподібну істоту ширяться Гімалаями протягом століть. Її існування засвідчують чимало ентузіастів, але на сьогодні цей факт так і не підтверджено. Є думка, що це реліктовий гомінід, тобто ссавець, що належить ряду приматів і роду людей, що зберігся до наших днів з часів пращурів людини.

На Заході інтерес до єті або снігової людини прокинувся на початку 1950-х років, коли британський альпініст Ерік Шиптон повернувся з Евересту і привіз фотографії величезних відбитків ніг. Численні експедиції, покликані знайти наукові підтвердження існування єті, поки скінчилися нічим.

Ймовірний слід єті на снігу в Бутані. Фото – Sonam Penjore

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені знайшли зв’язок між популяцією ведмедів та повідомленнями про зустрічі зі сніговими людьми. Аби в американському штаті бодай раз повідомили про зустріч з бігфутом, у ньому має мешкати щонайменше 900 барибалів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі