Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Колоніальна спадщина – у США хочуть перейменувати десятки видів пташок

Важливо

Американське орнітологічне товариство заявило, що планує перейменувати від 70 до 80 видів місцевих птахів. Поселенці назвали їх свого часу на честь діячів, які мали рабів або так чи інакше жили відповідно до колоніальної епохи.

Про це повідомляє ВВС.

Перейменувавши птахів, науковці хочуть створити більш інклюзивне середовище для бьордвотчерів – ентузіастів, які спостерігають за птахами.

Список назв розроблявся у 1800-х і повний расизму і мізогінії, які зараз не підходять товариству, говорить головна орнітологиня США Джудіт Скарл.

Під перейменування потраплять болотянка мала і баранець американський, який у США називають відповідно Wilson’s warbler та Wilson’s snipe – на честь натураліста ХІХ ст. Александра Вілсона.

Уже перейменували пташку, названу на честь генерала Конфедерації Джона Маккауна, – тепер це thick-billed longspur, що можна перекласти як “товстоклювий довгошпорник”. У нас цю пташку знають як “подорожник прерієвий”.

Національне товариство Одюбона, котре займається збереженням птахів, викинуло прізвище науковця Джона Джеймса Одюбона зі своєї назви – він мав рабів і був жорстоким до індіанського населення.

Як повідомляло BitukMedia, oрнітологи повернули до Нової Зеландії рідкісних нелітаючих птахів такахе. Їх вважали вимерлими з 1898 року. Вчені відновлювали їхню популяцію більше півстоліття. Цього року загальна чисельність такахи вперше перевищила 500 особин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі