Середа, 22 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кішки використовують більше виразів обличчя, ніж людина, – дослідження

Важливо

Нове дослідження свідчить про наявність у кішок 276 різних виразів їхніх котячих морд. Серед них навіть “усмішка Чеширського кота” знайшлася і не одна. Протягом року дослідники спостерігали за 53 котами у тематичному кафе Лос-Анджелеса.

Про це розповідає Live Science.

Це одне з перших досліджень, в яких глибоко вивчили способи спілкування кішок, окрім очевидного муркотання та нявкання. Раніше дослідження емоційності кішок якщо і проводилися, то були присвячені переважно їхній агресії.

Згідно з заявою вчених, вирази обличчя у собак, шимпанзе та людей вже добре вивчені та показали, що у людей – 44 вирази обличчя, у собак – 27, а у шимпанзе – цілих 357. А от досліджень експресивності кішок було недостатньо.

В результаті було виявлено 276 різних виразів котячих морд, звернених до інших кішок — набагато більше, ніж можна було б припустити. Кожен вираз обличчя складався з кількох (до чотирьох) унікальних мімічних рухів – кліпання, розширені або звужені зіниці, відвисла щелепа або відкритий рот, облизування носа, витягнуті вуса, нескінченні варіації положення вух тощо – загалом 26 типів рухів лицьових м’язів.

Загалом вчені – фелінолог Лорен Скот та еволюційний психолог Бріттані Флоркевич – зафіксували 688 лицьових сигналів (413 чоловічих та 275 жіночих) під час комунікацій котів один з одним. Вивчивши 194 хвилини відеозаписів, вони підрахували, що кішки мали більше доброзичливих виразів морд — 45%, агресивні теж були — 37%. Решту віднесли до “чогось подібного до посмішки Чеширського кота” — вони були настільки двозначними, що потрапляли в обидві категорії, кажуть дослідники. Незрозуміло, що коти намагалися ними сказати один одному.

Дослідники зафіксували майже 300 різних виразів обличчя котів. Фото – сlockwise from top left: Kiszon Pascal, Kelly Bowden, GK Hart/Vikki Hart, Nils Jacobi, Kiszon Pascal, Gandee Vasan via Getty Images

Спільними стабільними ознаками дружелюбності автори назвали напрямок вух та вусів у бік родича. А от якщо вуха та вуса відводяться в інший бік, спілкування перестає бути позитивним. Якщо за цим слідують звужені зіниці та облизування — нічого доброго не чекай, переводять дослідники з котячого.

Вони також виявили, що грайливі вирази обличчя у кішок, людей, собак і мавп були схожі один на одного. Є припущення, що загальне у міміці різних видів могло виникнути вже під час спільної еволюції людини та тварин. Так, еволюційний психолог Флоркевич вважає, що кішки (як і собаки) вчилися демонструвати приязнь, коли, наприклад, очікували залишки людської вечері біля столу.

“Ми сподіваємося, що притулки для тварин зможуть використовувати наші дослідження, щоб краще оцінити кішок, які перебувають під їхньою опікою. До нас також зверталися компанії з проханням розробити додаток, який дозволить людям записувати та розшифровувати котячі мармизи”, — пишуть вчені.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені знайшли пояснення котячому муркотінню.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі