Середа, 22 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зроби мені “муррррр”: вчені знайшли пояснення котячому муркотінню

Важливо

Вчені вже давно намагаються зрозуміти, як саме коти видають своє характерне муркотіння. Дослідники нарешті знайшли ключ до фірмового звуку пухнастиків, який включає вібрації сполучної тканини гортані в котячих голосових зв’язках. Виявляється, муркотіння налаштовано на автопілот.

Про це пише Science Alert.

Прийнято вважати, що муркотіння спричиняють м’язи всередині гортані кішки. Під час руху вони розширюють і стискають голосову щілину – частину гортані, що оточує голосові зв’язки. Тому повітря вібрує щоразу, коли тварина вдихає та видихає. 

Науковці піддають сумніву це пояснення. Такі низькочастотні звуки зазвичай видають великі тварини з довшими голосовими зв’язками. Команда під керівництвом вченого Крістіана Гербста з Віденського університету кинула виклик поширеній думці про те, що муркотіння спричиняє активне скорочення м’язів.

Команда науковців з Австрії, Чехії та Швейцарії на чолі з біологами Віденського університету провели досліди з гортанями восьми домашніх котів після евтаназії через важку хворобу. Тоді з’ясувалося, що для мурчання не потрібна робота м’язів чи сигнали нервової системи: всього лише пропускаючи повітря через гортані мертвих тварин, вчені добилися того самого тремтливого звуку з частотою 25-30 герців.

Вивчивши анатомію гортані, дослідники виявили утворення зі сполучної тканини (“нарости” або “подушечки”), які вбудовані у зв’язки кішок. Ці “подушечки” діаметром до 4 мм збільшують густину голосових зв’язок, змушуючи їх вібрувати повільніше і дозволяючи кішкам видавати низькочастотні звуки. Водночас вчені вважають, що живі коти контролюють мурчання ще і за допомогою м’язових скорочень гортані, як це показували попередні вивчення in vivo.

Досліджувати необхідність скорочення м’язів у живих котів складніше. Команда зазначила, що поки що гіпотезу про активне скорочення спростували не повністю.

Натомість остаточна причина муркотіння залишається загадкою. Дехто говорить про задоволення від взаємодії з людьми, інші – про механізм зцілення.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені пояснили, в чому секрет надчутливого нюху котів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі