Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці відтворили образ шаманки, яка жила на Полтавщині 4 тис. років тому

Важливо

Науковці комунального закладу “Центр охорони та досліджень пам’яток археології” створили оцифровану реконструкцію шаманки-катакомбниці доби ранньої бронзи. Базувалися на одязі, прикрасах і предметах із поховання під рештками кургану в місті Гребінка.

Про це повідомляє Кременчуцький Телеграф.

Поховання шаманки знайшли у 2007 році. Її знайшли у майже знищеному кургані поховання катакомбної спільноти. Це була жінка віком 25-30 років, зростом 154-158 см, з фізично добре розвиненим тілом.

Фото: Кременчуцький Телеграф

Тепер відтворили образ самої шаманки та її поховання у віртуальній, доповненій та тривимірній реальності. Познайомитися із проектом можна за посиланням.  

Приналежність жінки до високої соціальної касти шаманів ідентифікували за похованими поруч предметами. Зокрема, було намисто із людським зубом (ймовірно, вирваним у пацієнта).

Науковці звернули увагу, що кістки викладені в похованні із деякими анатомічними порушеннями. Це може свідчити, що на момент поховання плоті на них не було. Як приклад, наводять традиції тибетський монахів, які після смерті своїх братів лишають їх тіла тваринам, птахам та комахам, а потім хоронять самі кістки. Вважають, що так полегують процес вивільнення душі.

Фото: Кременчуцький Телеграф

Найбільш характерною ознакою був бубон та палиця-калаталка. Також в ногах небіжчиці поставили перевернутий горщик – так зазвичай помічали чаклунів, відьом тощо. Перевернутий горщик є символом переходу у інші світи.

Як повідомляло BitukMedia, eнтузіасти із інтернет-спільноти The Action Lab надрукували на 3D-принтері репліку древнього різновиду ацтецького казу, відомий як “свисток смерті”. Звук, який видає музичний інструмент, нагадує гучний розпачливий жіночий крик

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі