Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

І зовсім не “фууу”: фекалії тварин із зоопарку можуть допомогти у лікуванні виразок

Важливо

Вчені стверджують, що знайшли віруси, які можуть бути корисними для знищення стійких до медикаментів бактерій та запобігання подальшій стійкості до антибіотиків. Ці віруси знайшли у фекаліях представників кількох екзотичних видів з британського зоопарку.

Про це розповідає Live Science.

Проблема стійкості бактерій до антибіотиків – одна з головних у сучасній медицині. За підрахунками експертів, у всьому світі щороку через стійкість бактерій до ліків помирає понад 1 мільйон людей. До 2050 року це число може зрости до 10 мільйонів смертей на рік.

Група фахівців з Університету Шеффілда (Велика Британія) заявила, що природні віруси у фекаліях, відомі як бактеріофаги, при подальших дослідженнях можуть бути включені до складу пов’язок на виразки, що не піддаються лікуванню.

Вчені проаналізували екскременти тварин з Йоркширського парку дикої природи в Англії. У парку мешкає близько 475 тварин понад 60 видів. Це дало дослідникам великий простір для пошуку бактеріофагів в різних екскрементах.

Віруси-бактеріофаги – головний ворог бактерій, оскільки харчуються ними. Саме їхні харчові звички стали основою розробки нового методу лікування бактеріальних інфекцій у разі, коли антибіотики вже не рятують.

За словами вчених, віруси, виявлені у фекаліях різних тварин, зокрема, гвінейських павіанів, лемурів, жирафів та вісайських бородавчастих свиней, можуть використовуватися для лікування виразок та ран на ногах в людей з діабетом. Чимало таких виразок не гояться, оскільки містять стійкі бактерії, і часто призводять до ампутації пальців або навіть стопи.

В процесі дослідження фекалії змішуються з водою, а потім – ретельно фільтруються, поки не залишаються тільки віруси. Далі у лабораторії дослідники визначають бактеріофаги, які можна використовувати для лікування.

За словами керівника дослідницької групи, професора Грема Стаффорда, незважаючи на неприємний запах, фекалії деяких тварин можуть бути ключем до знищення інфекційних бактерій, які стали стійкими до антибіотиків.

На даний момент висновки вчених потребують додаткових досліджень. Однак якщо вони підтвердяться, віруси з екскрементів тварин можуть бути використані в накладних пов’язках для “діабетичної стопи”.

Професор Стаффорд зазначив, що робота його групи є частиною ширшої діяльності британської біонауки щодо пошуку нових протимікробних препаратів для боротьби з такою серйозною глобальною проблемою, як стійкість до протимікробних препаратів (AMR).

Згідно з доповіддю журналу The Lancet, AMR, або стійкість до антибіотиків, призвела до смерті близько 1,27 млн людей у світі в 2019 році.

Минулого місяця уряд Великої Британії оголосив про виділення 210 млн фунтів стерлінгів на боротьбу з цією проблемою в глобальному масштабі.

Як розповідало раніше BitukMedia, лінивці можуть допомогти вирішити проблему “супербактерій”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі