Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бабуся почала готувати смаколики для військового госпіталю – як молоді волонтери змінюють Україну

Важливо

Суспільне Мовлення зняло фільм “Прокачана молодість” про молодих волонтерів, яких повномасштабна війна підштовхнула змінювати України. Поки росіяни руйнують українські міста й віру в вільну Україну, українська молодь творить майбутнє. 

Стрічку можна подивитися на YouTube Суспільного.

“Завдяки героям нашого фільму мені на деякий час вдалося перенестися років на 15 назад і знову відчути той вайб молодості. Але не безтурботності. Бо безтурботною сучасну молодість не назвеш. Нинішнє покоління мене, без перебільшень, надихає”, – ділиться автор сценарію, режисер і монтажер фільму Олексій Мулявін.

20-річна Віола, наприклад, працює у відділенні військового госпіталя у Дніпрі, де готують людей до евакуації. Вона змінює підгузники, доглядає за гігієною поранених. Важливо приділяти увагу пораненим бійцям. Навіть ті, хто мають неважкі поранення, мають відчувати теплоту, каже дівчина.

Бабуся Віоли – Алла Борисівна – коли дізналася, що дівчина волонтерить у госпіталі, почала готувати для бійців. Тепер військові роблять замовлення жінці.

Перший місяць був дуже важким, Віола взяла відпустку на місяць.  А потім зрозуміла, що дуже сумує за госпіталем і хоче повернутися.

20-річний Мишко перетворює стару радянську бібліотеку та молодіжний простір. Каже, потребу бути у своїй громаді відчув в Українській академії лідерства, де його і застала війна. Зараз працює в рамках проєкту «Віднова» із волонтерами із інших міст.

21-річна Наті народилася в Угорщині, росла в Ужгороді. Вчилася в Словаччині, Польщі та Львові. Змінила сім професій. Зрештою поїхала до Харкова та допомагає людям, які постраждали від бомбардувань.

“Салтівка це те місце, де в тебе немає ніяких сумнівів. Для чого і чому ти це все робиш, навіщо відбудовуєш Україну, заради чого так сильно вкладаєшся у це все. Чому їдеш з безпечної Європи в Харків», – каже дівчина.

“Наші герої щодня доводять не тільки собі, а й іншим, що можуть більше, аніж вони думають. Їхній свідомий вибір — жити в країні, де вже десятий рік триває війна. І ця війна створила покоління сильних молодих українців. Для них не існує напівтонів чи неоднозначності, про яку так часто говорять, – каже знімальна група.

Прем’єра фільму відбулася учора на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення.

Також стрічку можна буде подивитися 29 жовтня о 21:00 на телеканалі Суспільне Культура та 1 листопада о 00:30 на Першому каналі Суспільного Мовлення під час телемарафону “Єдині новини“.

Як повідомляло BitukMedia, поетеса та військовослужбовиця Мальва Кржанівська разом із однодумицями організувала жіночий волонтерський проєкт із виготовлення футболок із принтами Military Women. На них зобразили жінок із лавів ЗСУ, волонтерок та медикинь, які допомагають військовим. Кошти від продажу передадуть на потреби оборонців України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі