Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відштовхує від себе будь-які рідини: вчені розробили водостійкий матеріал майбутнього

Важливо

Групі вчених з Фінляндії вдалося розробити найбільш водостійкий матеріал у світі. За словами авторів дослідження, цей матеріал є настільки слизьким, що з нього скочуються будь-які рідини. Ця технологія може застосовуватися для захисту водостічних труб, виготовлення смартфонів, сантехніки, човнів тощо.

Про це розповідає EurekAlert.

Команда вивчала, як вода стікає з твердих поверхонь на молекулярному рівні. За результатами роботи вченим вдалося створити “рідкоподібний” саморганізований моношар. Він утворюється складанням молекул, які формуються в захисну поверхню. За словами авторів дослідження, цей матеріал є настільки слизьким, що з нього скочуються будь-які рідини.

Вчені перевірили його ефективність на зразках кремнію, які були вкриті плівкою на основі цього моношару. Як зазначили дослідники, ефект зберігався незалежно від площі покриття.

Втім, через форму самого матеріалу його поки що неможливо використовувати у повноцінному виробництві. Отримані вченими моношари надзвичайно тонкі. Через це вони дуже тендітні і можуть руйнуватись після тривалого фізичного контакту.

Вчені хочуть продовжити роботу, щоб зробити матеріал міцнішим та довговічним. На думку авторів дослідження, в перспективі його можна буде використовувати у системах опалення, розморожування та захисту від запотівання.

“Такі речі, як теплопередача в трубах, антизаледеніння та захист від запотівання, є потенційними царинами застосування. Це також допоможе при роботі з мікрофлюїдами, де потрібне плавне переміщення крихітних крапельок, і при створенні самоочисних поверхонь. Наш парадоксальний механізм — це новий спосіб збільшити рухливість крапель там, де це потрібно”, – пояснив провідний автор дослідження Сакарі Лепікко.

Приготування їжі, оптика, термін служби сантехніки та сотні інших технологій залежать від того, як використовувані поверхні реагують на контакт з вологою і як вони змушують краплі води зіслизати з них. Впровадження новітніх водостійких покриттів у майбутньому може покращити чимало побутових та промислових технологій.

Як розповідало раніше BitukMedia, японська компанія Nissen розробила спеціальні простирадла та ковдри, торкаючись яких виникає відчуття, ніби ви пестите кішку. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі