П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Музей вилучить із експозиції мумії і кістяні музичні інструменти – це принизливо

Важливо

Американський музей природознавства у Нью-Йорку прибирає з виставки 12 тис. експонатів у вигляді мертвих людей чи частин їх тіл. Сюди ж потрапляють і мумії та кістяні музичні інструменти. Кажуть – мало хто давав згоду, щоб його кістки показували назагал після смерті, тож це експлуатація людського тіла.

Про це повідомляє CNN.

“За невеликим виключенням добровольців, які погодилися, аби їхні рештки використовували для подальших наукових досліджень, ніхто не давав згоди на те, щоб їх рештки були в музейній колекції”, – каже президент установи Шон Декейтер.

На цьому не акцентують увагу, але у музеї виставлені рештки індіанського місцевого населення (їх 26% від антропологічної колекції загалом) та п’ятьох темношкірих рабів. Очевидно, вони викликають найбільшу дискусію.

“Деякі людські рештки належать жертвам експлуатації і насильницького поводження. І демонстрація решток поруч із предметами побуту продовжує цю експлуатація”, – кажуть в музеї.

Є також зразки, які лишилися після ХІХ і ХХ століть. Вони єнаслідком расистських досліджень з метою підкреслити різницю між расами. Це теж принизливо, кажуть у музеї.

Ну а щоби нікого не ображати, музейники вирішили просто прибрати усі людські рештки із загального огляду.

Наприклад, відвідувачі більше не побачать скелет монгольського воїна, якому близько тисячі років, і який лежав у реконструйованій усипальниці. Приберуть і музичні інструменти ацтеків, зроблені із людських кісток. Також не буде тибетського будистського ритуального фартуха, виготовленого зі шматочків людських кісток – йому більше ста років (на головному фото). Такі вироби називали sanmudras чи rus gyan.

Тепер музейники шукають для цього всього місце у своєму сховищі. Також музейники кажуть, що відмовляються в подальшому брати людські рештки, якщо поховання було розкопане “безвідповідально”.

Як повідомляло BitukMedia, Хантеріанський музей у шотландському Глазго прибрав один із зразків Лондонського Королівського коледжу хірургів Англії – скелет Чарльза Бьорна, відомого як “Ірландський велет”. Чоловік страждав на гігантизм та акромегалію і боявся через це стати музейним експонатом. Однак засновник музею вдався до шахрайства. Рештки Чарльза простояли на очах у публіки 230 роки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі