Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Марсіанський суперфуд – космічних колоністів пропонують годувати ряскою

Важливо

NASA назвало ряску найкращим продуктом для вирощування на Марсі. Ця водяна рослина багата білком та має ряд інших корисних властивостей.

Про це повідомляє NewFood.media.

Ряску, також відому як лемна, використовують у Таїланді, М’янмі та Лаосі. У Таїланді за високу поживність рослину називають кхай-нам – “водяні яйця”.

Вона має м’який злегка горіховий присмак, схожий на смак одного із різновидів капусти. Лемна багата деякими незамінними амінокислотами, а також залізом, цинком і вітаміном B12, є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот.

Із 1 га ряска да у 10 разів більше сирого протеїну, ніж соя. Крім того вона позитивно впливає на навколишнє середовище, видаляючи із води нітрати.

Таїланд зараз разом з Європейським центром космічних досліджень і технологій вивчають можливість культивування лемни в космосі.

Тим часом, можливості використання ряски активно розглядають на Землі. Американська компанія Plantible Foods виготовляє із ряски високобілкові інгредієнти для випічки та макаронів. А ізраїльський стартап GreenOnyx почав виготовлення із ряски “зеленої ікри”.

Як розповідало BitukMedia, pослини коноплі можуть бути помічниками у боротьбі людини проти змін клімату. Вчені з США з’ясували, що плантації канабісу поглинають вуглекислий газ з повітря вдвічі ефективніше, ніж дерева. А ще ці рослини ростуть швидше і потребують менше води, ніж інші культури.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі