Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коноплі вирішують одну з найбільших проблем людства

Важливо

Рослини коноплі можуть бути помічниками у боротьбі людини проти змін клімату. Вчені з США з’ясували, що плантації канабісу поглинають вуглекислий газ з повітря вдвічі ефективніше, ніж дерева. А ще ці рослини ростуть швидше і потребують менше води, ніж інші культури.

Про це розповідає Daily Mail. 

Численні дослідження показали, що коноплі щорічно поглинають до 16 тонн парникових газів, тоді як дерева – близько шести тонн. Крім того, гази потрапляють у волокна конопель назавжди.

За даними нью-йоркського дослідницького центру Hudson Carbon, пів гектара рослин коноплі може зберігати до трьох тонн вуглецю, видаляючи з атмосфери більше семи тонн.

Хоча США – це лише п’ять відсотків світового населення, на цю країну припадає 28 відсотків світових викидів вуглецю.

“Грубо кажучи, якби США вирощували 20 млн га коноплі, ми б поглинали пару сотень мільйонів тонн вуглецю на рік”, – зауважив Бен Добсон, засновник і президент Hudson Carbon

Промислові коноплі є різновидом рослини Cannabis sativa. Їх не варто плутати з марихуаною, адже в ній недостатні рівні психоактивної сполуки. Рослина вважається «природним очисником», який витягує токсини з повітря та постійно затримує їх у своїх волокнах. А ще вона починає поглинати вуглець з повітря ще на етапі свого росту, що робить її вуглецево-негативною культурою.

Також цей вид не потребує багато води для вирощування. Особливо у порівнянні з бавовною. Плюсом конопель є їхній швидки ріст. Рослина досягає зрілості вже за 4 місяці. 

Крім очищення повітря від парникових газів, рослини конопель поглинають з ґрунту канцерогенні важкі метали, такі як свинець, ртуть і кадмій. Дослідники з Пенсільванії провели «мета-аналіз» попередніх досліджень, щоб перевірити здатність рослин коноплі поглинати важкі метали. Вони повідомляють, що деякі сорти канабісу були виведені спеціально для “фіторемедіації” – вирощування рослин для видалення забруднюючих речовин з ґрунту.

Водночас вчені відзначають, що здатність конопель поглинати важкі метали може призвести до їх потрапляння у врожай, який збирають пізніше. Крім того, його курять люди, які в результаті можуть захворіти на рак та отримати інші неврологічні проблеми.

Як повідомляло раніше BitukMedia, українська пара заснувала стартап S Lab, який займається виготовленням екопакування з коноплі й ниток грибів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі