Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українці придумали, як зробити екоупаковку з конопель та грибів

Важливо

Українська пара заснувала стартап S Lab, який займається виготовленням екопакування з коноплі й ниток грибів.

Про це повідомили в Dev.

Історія з екопакуванням почалася з Балі, де відпочивали співзасновниця стартапу Юлія Бялецька з чоловіком. На узбережжі острова вони побачили гору пластикового сміття. Тоді вони вирішили створити екологічну заміну пластику.

Виявилося, що серед усіх органічних рослин волокно конопель є найміцнішим. Крім цього, рослина має властивість до відновлення ґрунту. Подружжя звернулося до асоціації луб’яних культур і познайомилося з одним з виробників, який дав безкоштовно мішок конопель.

У компанії розповідають, щоб отримати біопластик, потрібно два компоненти: армувальний – який формує хребет матеріалу та придає силу, та той що склеює це все між собою. Вони почали експерименти зі склеювання конопель звичайними синтетичними клеями. Проте цей продукт не буде розкладатися в ґрунті на 100%.

Dev

Потім вони знайшли в інтернеті вироби з ниток грибів – мікодизайн. Пара замовила спеціальний старт-пакет і виростила свій виріб. Після цього подружжя звернулося до київського Інституту ботаніки щодо вирощування міцелію і замовила собі кілька екземплярів. Вони змішали його з коноплями та отримали перші горщики.

Dev

З матеріалу можна виготовляти речі для декору або дизайну – вази, свічники тощо, індивідуального пакування – коробка для мила чи косметики та будівельні матеріали. Продукт схожий на пінопласт і має такі самі звукоізолюючі властивості, ним можна утеплювати будинки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі