Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Повно дорогоцінної порцеляни – підняли на поверхню рештки старовинного корабля

Важливо

Група китайських археологів підняла на поверхню рештки 38-метрового корабля, заповнені цінними старожитностями. Він затонув 150 років тому у найдовшій річці Азії Янцзи. Судно під кодовою назвою “Лиман Янцзи №2”  дістали з-під води через сім років після того, як виявили.

Про це повідомляє The Mirror.

“Лиман Янцзи №2” називають одним із найбільших і найкраще збережених стародавніх дерев’яних кораблів, виявлених у Китаї.

У чотирьох каютах затонулого корабля археологи знайшли вишукано прикрашені традиційні китайські горщики та миски та інші культурні реліквії. Серед інших артефактів – вироби з фіолетової глини, залишки дерев’яних відер, щогли, в’єтнамські резервуари для кальяну та залізні якорі.  Корабель датується періодом Тунчжі династії Цін, який тривав між 1862 і 1875 роками.

Shipwreck
Фото: State Administration of Cultural Heritage/AsiaWire

Корабель знайшли ще у 2015-му. Вночі 21 листопада цього року його вирішили підняти на поверхню операція тривала три години. Для неї використали 22 гігантські арочні сталеві балки, щоб витягти корабель і великий кесон (водонепроникну камеру). П’ять років на місці корабля існуватиме музей, який має на меті зберегти реліквії, які, можливо, поки не були помічені.

Судно, яке мало 10 метрів у ширину і 31 каюту, швидше за все, використовувалося як плоскодонна баржа, кажуть китайські археологи. Воно затонуло на 5,5 м на мілководді під Шанхаєм.

Як повідомляло BitukMedia, польські дослідники за допомогою сучасних технологій відновили обличчя мумії, відомої під ім’ям “Таємнича леді”. Йдеться про єдину у світі вагітну забальзамовану жінку. Припускають, що вона померла 2000 років тому на 28-му тижні вагітності. Тепер можна роздивитись її обличчя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі