Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Орел чи решка: підкинуті монетки виявились не такими чесними, як вважалось

Важливо

Підкидання монетки вважається чи не найчеснішим варіантом вирішення деяких проблем. Але наскільки цей метод дійсно справедливий? Нове дослідження показує, що він має певну упередженість. Аби це довести, вчені підкинули монету понад 350 тис. разів!

Про це розповідає Phys.

Ще 2007 року у своїй статті співробітники відділення математики та статистики Стенфордського університету (США) на чолі з Персі Діаконісом звернули увагу на те, що ступінь випадковості приземлення монетки тією або іншою стороною становить зовсім не 50%. А саме — трохи частіше (приблизно на 1%) монета падає так само, як її підкинули.

Вчені пояснили цей ефект тим, що через прецесію (так називається зміна напрямку осі обертання) монета, що обертається в повітрі, проводить більше часу в початковому положенні, що, зрештою, і впливає на результат.

І от тепер дослідники з Амстердамського університету вирішили перевірити висновки американського математика. Їхнє дослідження вважається наймасштабнішим в своєму роді: аналіз вчені зробили за результатами понад 350 тисяч підкидань.

У новому дослідженні (воно ще не пройшло рецензування) вчені зібрали 48 добровольців і дали їм 46 монет різних валют. Кожне підкидання фіксувалось на відео та аналізувалося. Загалом учасники підкинули монетку 350 757 разів.

В результаті виявилося, що Діаконіс та його колеги мали рацію — монета приземляється на той самий бік, з якого була запущена, у 50,8% випадків.

Дослідники також виявили, що результат кидка може залежати від того, хто кидає: в одних людей спостерігалася сильна упередженість в той самий бік, в інших – її практично не було. Результат, за словами дослідників, не залежав від валюти або ваги монети, що підкидається.

50,8% – здається не таким великим розривом, але він може стати перевагою в іграх, де необхідно зробити велику кількість кидків. Для таких випадків дослідники пропонують вкрай просте рішення: потрібно просто приховати від учасників стартове положення монети.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Австралії з аукціону продали рідкісну 50-центову монету 1988 року. Лот пішов за 14,7 тисяч австралійських доларів. Цінною і дорогою дрібну монету робить помилка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі