Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жінка завагітніла двічі з різницею у 18 днів. Як таке можливо? (ВІДЕО)

Важливо

В австралійському Перті сталося, за словами фахівців, справжнє медичне диво: одного дня на світ з’явилися близнюки Поппі та Майкл, при цьому біологічна сестра старша за брата на 18 днів. Адже мати малюків Сандра Сірл завагітніла, будучи вже вагітною.

Про це розповідає ABC.

Поппі – велика дівчинка, народжена вчасно, а ось Майкл набагато менший і народився недоношеним. Цьому є логічне пояснення, хоча звучить воно неймовірно: ці двоє дітей були зачаті в утробі однієї жінки з різницею у 2 тижні та 4 дні.

Йдеться про дуже рідкісне явище – в цілому світі відомо про менше десятка підтверджених випадків.

Суперфетація – це друге поспіль запліднення ще однієї яйцеклітини на тлі вже наявної вагітності. Зазвичай різниця між першим та другим зачаттям – в межах 4 тижнів. Серед людей в природних умовах суперфетація вважається явищем малоймовірним. Справа в тому, що коли жінка вагітніє, то в її організмі відбуваються гормональні зміни, які роблять повторну вагітність неможливою до того моменту, поки ембріон росте всередині матки.

Подружжя Сандри і Девіда Сірл вважалося безплідним. Кілька років тому чоловік переніс рак, а в дружини діагностували низький оваріальний резерв (запас яйцеклітин в жіночому організмі, – ред.). За порадою медиків перед початком хіміотерапії подружжя заморозило зразки сперми для майбутньої процедури ЕКЗ. Фахівців пояснили парі, що шансів на природню вагітність в них немає.

Сірли дійсно двічі зверталася по допомогу до репродуктивних технологій. В них вже є двоє старших дітей — п’ятирічна донька та трирічний син, народжені з використанням ЕКЗ. З третьою дитиною все відбувалось вже знайомим шляхом – стандартні медобстеження і протокол екстракорпорального запліднення.

Кому б стало на думку, що Сандра вже вагітна?! Правда відкрилась на першому плановому скринінгу. Лікар виявив спочатку аномально високі рівні гормонів у крові пацієнтки. А потім на екрані апарату УЗД побачив дві вагітності.

Сканування показало плід розміром 7–8 тижнів, який був приблизно на 18 днів старший, ніж мав бути при ЕКЗ, плюс ще один маленький мішечок, який дійсно відповідав ранній вагітності з циклу ЕКЗ, розповів доктор Річард Мерфі, фахівець з фертильності.

Виявилося, що Сандра завагітніла двічі: спочатку природним шляхом без будь-якої гормональної терапії, а потім — коли прижився ембріон ЕКЗ. Девід і Сандра, за їхніми словами, почувши таку новину, були до краю збентежені і спершу навіть не могли зрозуміти, що їм пояснюють.

Тепер Сандра згадує вагітність як особливо важку. Мало того, що вона сама довго усвідомлювала свою ситуацію з двома малюками на різних термінах, їй ще доводилося на кожному прийомі пояснювати медикам свою унікальність.

Складно було й з вибором оптимальної дати пологів. Навіть якби старший малюк народився не у стандартні 40 тижнів, а трохи раніше, скажімо, у 39, молодшому в цей час все одно було б лише 36,5 тижнів. На цьому терміні вагітності у малюків в утробі ще відбуваються важливі зміни. І молодший міг би мати проблеми з диханням.

Але зрештою найкращий час було обрано, сестричка і братик народилися здоровими, хоча самі лікарі називають історію їхньої появи на світ дивом.

“Коли ви роками лікуєтеся від безпліддя, ви просто не очікуєте, що щось подібне взагалі станеться, — зазначає подружжя Сірл. — Ми отримали трохи більше, ніж розраховували, але не нарікаємо”.

Як розповідало раніше BitukMedia, 24-річна мешканка Австралії Меделін Каклікос народила двійнят. В цьому не було б нічого дивного, якби у жінки не було дві матки. Малюків вона зачала у різний час.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі