П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У номінації “Найкращий фільм” кінопремії “Золота Дзиґа” переміг “Памфір”

Важливо

Перемогу в номінації “Найкращий фільм” VII кінопремії “Золота Дзиґа” здобула стрічка “Памфір”. На додаток, її відзначили за найкращу режисуру, сценарій, операторську роботу, найкращу чоловічу роль і жіночу роль другого плану, роботу художника-постановника, грим і костюми.

Про це пише пресслужба Української Кіноакадемії.

Цьогоріч тріумфатором сьомої “Золотої дзиґи” стала стрічка “Памфір”. Вона принесла своєму режисеру Дмитру Сухолиткому-Собчуку та продюсерам Олександру Костіну, Євгенію Яцуті, Артему Колюбаєву та Альоні Тимошенко 11 статуеток: у номінаціях Найкращий фільм, Найкращий сценарій, Найкращий режисер та Відкриття року, Найкраща чоловіча роль та Найкраща жіноча роль другого плану, Найкраща операторська робота та робота художника-постановника, Найкращі грим, дизайн костюмів та спецефекти.

Втім, забрати “Золоту дзиґу” за головну жіночу роль “Памфіру” не вдалося – тут його обійшла стрічка “Клондайк Марини Ер Горбач та акторка Оксана Черкашина. 

Сюжет фільму “Памфір” розгортається навколо родини з прикордонного села на Буковині. Глава сімʼї приїжджає додому після тривалих заробітків й постає перед труднощами, що спіткали його рідних. Події відбуваються під час свята Маланки та засновані на біблійній історії про Авраама.

У березні за перший тиждень прокату українська драма “Памфір” зібрала 2,4 млн грн, обігнавши драми “Мирний-21” Ахтема Сеітаблаєва та “Щедрик” Олесі Моргунець-Ісаєнко. Це один з найкращих результатів серед українських драм.

Премʼєра фільму “Памфір” відбулася в межах “Двотижневика режисерів” на Каннському кінофестивалі, також стрічка отримала гран-прі Каїрського міжнародного фестивалю та гран-прі Міжнародного кінофестивалю “Молодість”, була представлена в програмах фестивалів у Роттердамі та Карлових Варах.

“Памфір” об’їхав понад 40 фестивалів у 25 країнах світу, став номінантом на нагороду Відкриття року Європейської кіноакадемії та тріумфатором Національної премії кінокритиків Кіноколо. Цього літа The Guardian включив цю українську стрічку до списку найкращих фільмів 2023 року.

Цьогоріч на нагороду в номінації “Найкращий фільм” також претендували “Бачення метелика” Максима Наконечного, “Відблиск” Валентина Васяновича, “Клондайк” Марини Ер Горбач і “Люксембург, Люксембург” Антоніо Лукіча.

“Золота Дзиґа” – українська національна кінопремія, що присуджується за досягнення у розвитку кінематографу. Вона була заснована Українською кіноакадемією у 2017 році. У 2022 році від церемонії довелося відмовитися через повномасштабне вторгнення рф. Тож 2023 року “Золоті Дзиґи” роздали одразу за два роки – лауреатам Шостої і Сьомої кінопремій.

Як розповідало BitukMedia, українська акторка Рита Бурковська отримала престижну нагороду Septimius Awards у номінації “Найкраща європейська акторка”. Вона зіграла аеророзвідницю із позивним “Метелик” у фільмі “Бачення метелика” Максима Наконечного.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі