П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Художник-криміналіст реконструював обличчя жінки бронзової доби

Важливо

Художник-криміналіст зі Швеції відтворив зовнішність жінки, яка жила 4000 років тому на території сучасної Шотландії. Врахувавши особливості скелета та дані ДНК похованих поруч людей, митець отримав бюст молодої брюнетки віком 20-30 років. Її вираз обличчя художник навмисне створив таким, наче жінка дивиться на свого візаві з іншого часу.

Про це пише Live Science

Понад 4000 років тому молода жінка, яка померла на території сучасної Шотландії, була похована в скрюченому положенні в могилі, викладеній камінням. Вона залишалася похованою протягом тисячоліть, поки екскаватори в кам’яному кар’єрі несподівано не виявили її кістки в 1997 році.

Про жінку, яку охрестили Жінкою Верхнього Ларгі – на честь каменоломні Верхнього Ларгі, відомо небагато, але принаймні тепер завдяки новій реконструкції можна побачити, як вона виглядала.

Бачимо молоду жінку з темним заплетеним волоссям, яка носить одяг зі шкури оленя. І вона ніби дивиться на когось поруч.

“Роблячи реконструкцію, я зазвичай думаю, що ми дивимося в їхній світ, [тобто] вони нас не бачать”, — розповів в електронному листі Live Science Оскар Нільссон, судовий експерт зі Швеції, який створив портрет жінки. “Я подумав, що це може бути цікавою ідеєю трохи перекрутити – ніби вона може нас бачити. І, як ви бачите, вона дивиться трохи критично для нас (я не звинувачую її в цьому…)!”

При створенні реконструкції Нільссон брав за основу природні дані черепа жінки, який, утім, мав пошкоджену ліву частину черепної коробки та відсутню нижню щелепу. Аналіз скелета та зубів показав, що вона, ймовірно, померла у віці 20 років і пережила періоди хвороби або недоїдання.

Радіовуглецеве датування вказало, що жінка жила у період між 2 200 та 1 500 роками до нашої ери. За співвідношеннями ізотопів у кістках та навколишніх породах вчені встановили, що вона виросла на території, де й загинула, однак вилучити її ДНК для точнішого встановлення походження не вдалося.

Можливою підказкою про особистість жінки було те, що її поховали з керамікою культури дзвоноподібних келихів. Її представники прибули з Центральної Європи до Великої Британії приблизно у 2 400 роках до нашої ери та з часом замінили собою більшість місцевих суспільств. Імовірно, що жінка з Шотландії була однією з цих перших переселенців.

Раніше BitukMedia розповідало про реконструкцію облич – 16-річної дівчини з 7 століття, вампіра 18 століття, Антонія Падуанського, одного з найвідоміших християнських святих тощо.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі