Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Постала з небуття: дослідники реконструювали обличчя 16-річної дівчини з VII століття

Важливо

Британські дослідники використали череп з поховання VII століття, знайденого неподалік Кембриджу. За допомогою аналізу кісток вчені відновили обличчя та деякі деталі способу життя юної британки. Дівчина була похована з великим золотим хрестом, інкрустованим гранатами. На це могла бути своя причина.

Про це розповідає Phys.

Поховання дівчини-підлітка було виявлено в 2012 році Кембриджським археологічним відділом у Трампінгтон-Медоуз на південній межі Кембриджу.

Археологи використали докладні виміри черепа для реконструкції зовнішності дівчини. Зібрані дані були закладені в комп’ютерну модель і доповнені м’якими тканинами на основі даних про середню товщину тканин, характерну для жінок. 

Дослідники точно не знають, якого кольору були її очі та волосся (для цього потрібен аналіз ДНК, який не проводився), ці деталі доповнили умовно.

Вже відомо, що дівчина загинула у віці близько 16 років і була похована з розкішним золотим хрестом, інкрустованим гранатами. Аналіз кісток показав, що дівчина у дитинстві переїхала до Англії з Центральної Європи.

Реконструкція обличчя з поховання Трампінгтонського хреста, створена експертом-криміналістом Х’ю Моррісоном на основі вимірювань черепа жінки та даних про глибину тканин європейських жінок. Зображення – Hew Morrison ©2023

Дослідники впевнені, що отримане зображення дає гарне уявлення, як могла виглядати ця молода жінка за кілька місяців до смерті. “Було цікаво спостерігати за побудовою її обличчя. Її ліве око розташоване трохи нижче правого, приблизно на півсантиметра. Це було б дуже помітно у житті”, — розповідає Х’ю Моррісон, один з авторів дослідження.

Археологи також використали аналіз ізотопного складу кісток та зубів – аби більше дізнатися про минуле дівчини. Аналіз показав, що приблизно у віці 7 років дівчина переїхала до Англії з регіону, розташованого неподалік Альп, можливо, з півдня сучасної Німеччини. Переїзд викликав характерну зміну частки білка в раціоні – це простежується у складі кісток та зубів.

Попри зібрані вченими численні дані, причина смерті дівчини поки що залишається незрозумілою — мабуть, вона хворіла, але на що саме невідомо. Її знайшли у незвичайному для Британії похованні: лежала на різьбленому дерев’яному ліжку з хрестом, золотими шпильками і в гарному вбранні.

Трампінгтонський хрест. Зображення – University of Cambridge Archaeological Unit

Наприкінці VII століття папа Римський відправив місію паломників, які мали навернути в християнство язичницьких британських королів. Можливо, ця дівчина була частиною цієї місії і належала до почесного роду.

Як розповідало раніше BitukMedia, криміналісти реконструювали обличчя вампіра з 18 століття. А вчені з Університету Бредфорда (Велика Британія) за допомогою 3D-технологій реконструювали обличчя трьох небіжчиків XIV століття – жінки, священика з вовчою пащею та легендарного шотландського єпископа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі