Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рекорд фрідайверки Катерини Садурської визнали світовим досягненням України

Важливо

Світовий рекорд харків’янки Катерини Садурської з фрідайвінгу внесли до Національного реєстру рекордів України як світове досягнення всієї держави.

Про це повідомила керівниця реєстру рекордів України Лана Вєтрова. 

Катерина Садурська на затримці дихання та без ластів пірнула на глибину 76 м, провівши під водою 3 хвилини 12 секунд.

“Віднині світовий рекорд Катерини Садурської внесений до Національного реєстру рекордів як світове досягнення всієї України”, – написала Лана Вєтрова. 

Катерина Садурська та Лана Вєтрова. Фото – Facebook/ Лана Вєтрова

За словами організаторів турніру Vertical Blue 2023, в якому брала участь харків’янка, її досягнення є “безпрецедентним для будь-якої спортсменки в цій дисципліні”. 

CNF (пірнання з постійною вагою без ласт) вважається найскладнішою дисципліною у фрідайвінгу: оскільки спортсмен спускається і підіймається вертикально, використовуючи лише власну м’язову силу без допомоги плавників або інших пристроїв. Ба більше – на таку велику глибину спортсмени спускаються без страхування. 

Фрідайвери пірнають вздовж тросу, який зупиняється на заявленій спортсменом глибині. За безпекою стежить підводний дрон та ехолокатори. При поверненні на поверхню на глибині 35-40 метрів учасників змагання зустрічають спеціальні охоронці та супроводжують фрідайверів аж до виплиття.

Фото – Instagram/ sadurskaterina

“Я дійсно пишаюсь цим досягненням після 23 років у водних видах спорту. Але уроки, які я засвоїла на цьому шляху, люди, яких я зустріла, ситуації, через які я проходила, можливо, навіть більш цінні”, – написала спортсменка на своїй сторінці в Instagram після липневого рекорду.

Катерина Садурська є не лише світовою рекордсменкою, а й  призеркою чисельних чемпіонатів світу з водних видів спорту і чемпіонкою та багаторазовою призеркою чемпіонатів Європи.

Рекордсменка зізналась телеканалу 1+1, що в ідеальних умовах під час занурення не думає ні про що. Цього року їй вдалося тримати голову холодною на змаганнях, проте минулого року через початок повномасштабного вторгнення вона відчувала емоційний тиск. Важко психологічно буває і зараз. Катерина тренується у Харкові, а басейн, який зазвичай для цього використовувала, був пошкоджений російськими окупантами.

“Це був найважчий сезон за всю мою кар’єру. Потрібно не тільки тренуватися, а ще й відновлюватися. Це надзвичайно важко зробити, коли 10 або більше разів вмикається повітряна тривога… На фоні того, що йдуть з життя наші воїни, серед яких також є спортсмени, і є ще багато різних факторів. Це був дуже складний сезон, і я не могла уявити, що він буде настільки успішним”, — поділилась Катерина Садурська.

Як розповідало раніше BitukMedia, чеський фрідайвер Девід Венцл встановив світовий рекорд Гіннеса. Він здійснив вертикальне занурення під лід швейцарського озера Зільс на глибину 52,1 метра без гідрокостюма.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі