Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ілон Маск шукає добровольців, щоб вживити їм у мозок чіпи Neuralink

Важливо

Neuralink оголосила пошук добровольців на перше клінічне випробування свого чіпа, який дозволяє керувати комп’ютером силою думки. Дозвіл на тестування мозкових імплантів на людях компанії Ілона Маска отримала ще у травні.

Про це пише The Verge.

Neuralink анонсувала, що її проєкт під назвою PRIME розрахований на шість років. Для нього шукають людей з паралічем усіх чотирьох кінцівок, отриманим в результаті вертикальної травми спинного мозку або бічного аміотрофічного склерозу (БАС). Учасники мають бути старше 22 років і мати “послідовного та надійного опікуна”.

Нагадаємо, навесні цього року Neuralink отримала схвалення від Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) на проведення випробувань на людях. Та спроба була вже другою. У 2022 році представники Neuralink вже зверталися за дозволом до FDA. Однак тоді регулятор відмовив, посилаючись на занепокоєння безпекою піддослідних.

Нещодавно Neuralink повідомила про те, шо отримала схвалення від етичного комітету для початку випробувань імпланту в людей з паралічем.

Дослідження під назвою PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) матиме три завдання. По-перше, тестуватимуть сам імплантат N1 — мозково-компʼютерний пристрій Neuralink. Разом з ним досліджуватимуть робота-хірурга R1, який імплантуватиме чип. Також працюватимуть із застосунком N1 User App. Йдеться про програмне забезпечення, яке підʼєднується до N1 і перетворює сигнали мозку на компьютерні. Neuralink планує перевірити безпеку та ефективність усіх трьох складових системи.

Проєкт передбачає встановлення інтерфейсу “мозок-комп’ютер” у частину мозку, що відповідає за рух. Імплант N1 оснащений 1024 електродами, розташованими на 64 тонких нитках, що знижує ризики пошкоджень при його встановленні та використанні. Після встановлення імплант N1 стає невидимим і призначений для бездротової передачі мозкових сигналів в застосунок, що відображає бажання рухатися.

У перспективі чіп повинен дати можливість людям з паралічем та схожими захворюваннями керувати зовнішніми пристроями силою думки.

Neuralink займається вживленням нейроімплантатів з 2019 року. Тоді їх уперше протестували на мавпах, а згодом на свинях. Розробники вже демонмтрували перші успіхи своєї технології. Одна з мавп змогла зіграти у відеогру силою думки. Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) уважно стежило за дослідженнями компанії на тваринах.

Та сама мавпа, що змогла зіграти у відеогру силою думки. Фото – X / Neuralink

Хоча спочатку Neuralink хотіла залучити до проєкту PRIME 10 пацієнтів, FDA рекомендувало зменшити цей показник з міркувань безпеки. На сьогодні Neuralink не уточнює, скільки їй потрібно добровольців, а також не оголошує дати початку експерименту.

Раніше BitukMedia розповідало про паралізованого понад 10 років чоловіка, який зміг стати на ноги завдяки інноваційним чіпам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі