Субота, 11 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Україна почала експорт урану до Канади

Важливо

До Канади відправили першу партію українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті. Західні країни його перероблять на ядерне паливо для України.

Про це “Енергоатом” повідомив у Telegram.

Український уран добули на СхідГЗК. Його доправлять канадській компанії САМЕСО.

Угоду про експорт урану до Канади підписали у квітні 2023 року. САМЕСО купуватиме увесь уран, що видобуваєть СхідГЗК. Канадійці будуть проводити його конверсію в природний гексафторид урану.

“Такий процес необхідний для підготовки до відправлення його на збагачення до наших інших стратегічних партнерів – компанії Urengo (Велика Британія), а потім – до компанії Westinghouse вже для виробництва ядерного палива”, – пояснює президент «Енергоатому» Петро Котін.

Ця угода забезпечить 100%   потреб «Енергоатому» в гексафториді урану для Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС з 2024 до 2035 року, кажуть в Енгергоатомі.

Як повідомляло BitukMedia, Україна має намір видобувати уран, виробляти ядерне паливо та будувати малі модульні реактори. Таким чином український уряд хоче замінити росію на світових ринках. Про це заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі