Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Навіщо геологи облизують каміння і скільки волосся в носі у людини: вручили Ігнобелівську премію 2023

Важливо

33-церемонія вручення Ігнобелівської премії (Ig Nobel Prize) відбулася у онлайн-форматі 14 вересня. Дослідження, удостоєні нагороди, на перший погляд можуть здатися смішним, але це не означає, що вони позбавлені наукової цінності.

Нагороду в галузі хімії та біології отримав британський палеобіолог Ян Заласевич — він пояснив, “чому багато вчених люблять лизати каміння”.

Премію в галузі літератури вручили групі психологів з Франції, Британії, Малайзії, Фінляндії. Вони вивчили, що відчувають люди, коли повторюють одне слово багато разів.

Нагорода у сфері комунікацій дісталася нейропсихологам та біологам з Аргентини, Іспанії, Колумбії, Чилі, Китаю та США за дослідження “розумової діяльності людей, які є експертами з читання задом наперед”.

У сфері охорони здоров’я відзначилися винахідники з Південної Кореї та США. Вони створили “Стенфордський туалет”, який за допомогою різних технологій “швидко аналізує речовини, що виділяються людиною”.

Нагороду в галузі медицини “за використання трупів для порівняння кількості волосся у ніздрях людини” вручили вченим з США, Канади Македонії, Ірану та В’єтнаму. Йдеться про науковців, які вивчають симптоми осередкової алопеції – стану, що характеризується випадінням волосся на шкірі голови, віях, бровах і ніздрях.

Найкращою у сфері фізики визнали роботу з дослідження “впливу статевого життя анчоусів на перемішування вод в океані” вчених з Іспанії, Швейцарії, Франції, Великої Британії.

Премія з машинобудування дісталась дослідникам з Індії, Китаю, Малайзії та США за “оживлення мертвих павуків для використання в якості механічних інструментів захоплення”. Вчені шукали у природи біотичні матеріали, які можна було би застосувати, як готові до використання приводи.

Премію за відкриття в царині харчування отримали японські фахівці за експеримент з вивчення “впливу електричних паличок та соломинок на смак їжі”.

Приз у галузі освіти “за методичне вивчення нудьги вчителів та студентів” дістався вченим з Китаю, Канади, Великої Британії, Нідерландів, Ірландії, США та Японії.

Премію отримали й американські психологи, які провели експеримент на міській вулиці з метою визначити, “скільки перехожих зупиняються і дивляться вгору, коли бачать незнайомців, які дивляться вгору”. У тестах були задіяні 1424 пішоходи.

Ігнобелівська премія, або Ig Nobel Prize, присуджується з 1991 року редакцією науково-гумористичного журналу AIR (Annals of Improbable Research, “Аннали неймовірних досліджень”). Вона є пародією на престижну міжнародну нагороду — Нобелівську премію. Якщо “Нобеля” вручають за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або великий внесок у культуру або розвиток суспільства, то “Ігнобеля” – за досягнення, які спочатку змушують людей сміятися, а потім змушують їх думати.

BitukMedia: тут можна прочитати про переможців Ігнобелівської премії 2022

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі