Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Буде другим: у дикій природі знайшли жирафеня без плям

Важливо

Влітку цього року у зоопарку Теннессі народилась єдина у своєму роді жирафа без плям, про яку поспішили розповісти всі світові медіа. А тепер з’ясувалось, що не така вона вже й неповторна. В африканському заповіднику помітили другу в світі “незаплямовану” жирафу, але першу – в дикій природі.

Про це розповідає Forbes.

Як повідомляє Фонд охорони жирафів, другу у світі жирафу без плям на тілі помітили у Mount Etjo Safari Lodge, приватному заповіднику в Намібії. Виходить, це перша така жирафа, виявлена у дикій природі.

На відміну від дитинча із зоопарку Теннессі, це жирафеня народилось не від сітчастого жирафа (Giraffa reticulata), а від ангольського (Giraffa giraffa angolensis).

Зоологи пояснюють відсутність плям можливими генетичними мутаціями або рецесивним генотипом в одномуабо кількох генах, пов’язаних з малюнком. Однак в тому, що стосується цього жирафеня, знадобиться додатковий генетичний аналіз, аби з’ясувати це напевно — “до того моменту це лише припущення”, – каже півзасновник і директор з охорони природи Giraffe Conversation Foundation (GCF), доктор Джуліан Феннессі.

Фото – Eckart Demasius/ Giraffe Conversation Foundation

Попри те, що малюк має вельми незвичний вигляд і зустріти теля без єдиної відмітини — велика удача, вчені попереджають, що відсутність візерунків робить тварину вельми вразливою перед хижаком. Справа в тому, що плями жирафів унікальні для кожної окремої особини, тому хижакам складно зосередитися на одній здобичі. Фактично розфарбування допомагає жирафі маскуватися в дикій природі.

Окрім того, плями потрібні для терморегуляції: як правило, вони розташовуються на концентрованих ділянках кровоносних судин, що дає змогу тварині відводити тепло і контролювати температуру власного тіла.

Ангольська жирафа – один з дев’яти підвидів жираф, який мешкає в Намібії, Ботсвані, південно-західній Замбії та західному Зімбабве. Зараз у дикій природі налічується близько 20 тис. особин.

Як і інші підвиди, ангольська жирафа є дуже високою красивою твариною зростом близько 6 м і вагою до 1200 кг.

Фонд охорони жирафів зазначає, що ці тварини, незважаючи на всі зусилля щодо відновлення їхньої популяцій, все ще перебувають під загрозою. Згідно з деякими оцінками, у дикій природі на чотирьох слонів припадає лише один жираф.

Експерти сподіваються, що популярність тварин з унікальним забарвленням приверне увагу громадськості до тяжкого становища жирафів. Науковці наголошують, що сьогодні жирафи перебувають у скруті, а тому необхідно вжити заходів, щоб не допустити їхнього цілковитого зникнення з лиця Землі.

Як розповідало раніше BitukMedia, нове дослідження показало, що жирафи набагато розумніші, ніж вважалося раніше. Виявилось, що африканські парнокопитні, як і люди, можуть робити вибір, ґрунтуючись на статистиці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі