Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Астрономи виявили рідкісну галактику – вона оточена кільцем

Важливо

Астрономи виявили незвичайну галактику на відстані 56 млн світлових років від Землі. Об’єкт, який на перший погляд здавався звичайною спіральною галактикою, зробив вченим сюрприз. Виявилось, що NGC 4632 оточена величезним кільцем газу, що спостерігається лише в радіотелескопах.

Про це повідомляє Science Alert.

Це відкриття дозволяє віднести NGC 4632 до надзвичайно рідкісного типу галактик з полярними кільцями. Воно може стати свідченням того, що такі галактики зустрічаються не так рідко, як вважали раніше. Ймовірно, що до цього вчені дивилися на них не так.

“Отримані дані демонструють, що близько 1-3% оточуючих галактик можуть мати газоподібні полярні кільця, що набагато вище, ніж дозволяють помітити оптичні телескопи. Галактики з полярними кільцями можуть бути більш поширеними, ніж вважалося раніше”, – заявив астрофізик Натан Дег з Університету Квінса (Канада).

Такий тип галактик має навколо себе кільце із газу, пилу або зірок, яке обертається навколо полюсів або поблизу них. Достовірно невідомо, як вони утворюються. Перше припущення полягає в тому, що матеріал кільця подорожує космічною павутиною, доки не потрапить на орбіту галактики. Другий варіант – кільце складається з матеріалу, отриманого за допомогою гравітації з іншої галактики.

За словами вчених, використовуючи розташовану в Австралії систему радіотелескопів ASKAP, вони ідентифікували 600 галактик, з яких дві мають полярні кільця. Це відкриття не дозволило дослідникам відразу зрозуміти, звідки такі кільця беруться, але виявлення двох подібних галактик свідчить про те, що таких об’єктів у Всесвіті може бути набагато більше, ніж вважалося.

Як розповідало раніше BitukMedia, космічний телескоп “Джеймс Вебб” сфотографував космічний “знак питання”. Астрономи припускають, що це результат взаємодії галактик.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі