Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Телескоп “Джеймс Вебб” зробив фото знаку питання в космосі

Важливо

Космічний телескоп “Джеймс Вебб” сфотографував космічний “знак питання”. Астрономи припускають, що це результат взаємодії галактик.

Кадри опублікувало американське агентство NASA.

Телескоп спостерігав за “витівками” пари молодих зірок Herbig-Haro 46/47, які формуються на відстані 1470 світлових років від Землі. Об’єкт у вигляді знаку питання розташувався знизу знімка, і виявити його вдалося в нижньому правому кутку тільки після достатнього збільшення.

“Це далека галактика або галактики, що взаємодіють. Їхня взаємодія могла викликати спотворення у формі знака питання», — припустили представники Інституту досліджень космосу за допомогою космічного телескопа (STScI).

За словами фахівців STScI, червоний колір об’єкту на фото “Джеймса Вебба” говорить про те, що він знаходиться на значній відстані. Ймовірно, це вперше, коли астрономи побачили знак питання в космосі.

Космічний знак питання. Фото – NASA, ESA, CSA

Втім, “знак питання” телескоп сфотографував випадково. Його ціллю стали об’єкти Гербіга-Аро 46/47 (HH 46/47) — пара протозір на відстані 1 470 світлових років від Сонця. Молоді світила, які знаходяться в області зореутворення, утворюють джети, які стикаються з газом та пилом навколо та підсвічують їх, утворюючи у туманності навколо яскраві пелюстки від ударних хвиль. За космічними мірками такі структури зникають доволі швидко — лише кілька десятків тисяч років. Однак, вони впливають на те, скільки маси набере майбутнє світило, від чого залежить його подальша еволюція.

Як розповідало раніше BitukMedia, неймовірний інфрачервоний знімок сьомої планети Сонячної системи зробив телескоп “Джеймс Вебб”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі