П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“То велика честь”: астронавт Френк Рубіо став новим рекордсменом за тривалістю перебування в космосі

Важливо

Френк Рубіо, астронавт NASA, став американцем, який здійснив найдовшу космічну місію в історії США. 11 вересня він перевищив рекорд іншого астронавта NASA Марка Ванде Хая – 355 діб, 3 години та 45 хвилин, зафіксований у 2022 році.

Про це пише Collect Space.

На Землі Рубіо чекають 27 вересня. Це означає, що на момент повернення астронавт проведе у космосі 371 день. Так Рубіо стане першим американцем та одним з семи людей, які провели на навколоземній орбіті рік або більше.

“Для мене велика честь бути одним з тих, хто проведе рік у космосі”, — сказав Рубіо в нещодавньому інтерв’ю програмі ABC Good Morning America. “І точно цей рекорд незабаром знову буде побито”.

Френк почав свою космічну місію 21 вересня 2022 року на борту російського корабля “Союз МС-22” і мав повернутися на Землю за 6 місяців. Але через технічні проблеми зовнішньої системи охолодження корабля повернення екіпажу стало небезпечним – місію продовжили на шість місяців.

Фото – NASA/Collect Space

За його словами, тривалість місії важлива для розвитку космічних досліджень й наукових даних, оскільки тривале перебування в космосі, зокрема, дає можливість відстежити адаптацію людського організму до таких умов. Френк зазначає, що важливо досліджувати, як людський організм адаптується і як цей процес можна оптимізувати, аби покращити ефективність майбутніх місій.

Зазначається, що після приземлення чоловік протягом кількох місяців буде на реабілітації: він очікувано матиме проблеми з вестибулярним апаратом та рівновагою. 

До Френка Рубіо попередніми рекордсменами за тривалістю місії у США були: Марк Ванде Хей – 355 днів; Скотт Келлі – 340 днів; Крістіна Кох – 328; Пеггі Вітсон – 289 днів та Дрю Морган – 272 дні. Зображення – NASA.

Як розповідало раніше BitukMedia, японських роботів-тюленів хочуть відправити на Марс разом з людьми. Вони можуть знадобитись для зняття стресу в астронавтів в умовах довготривалої місії на Червону планету.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі