П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Четверо в космосі плюс тюлень: астронавтів готують до 2-річної марсіанської місії (ВІДЕО)

Важливо

Японських роботів-тюленів хочуть відправити на Марс разом з людьми. Вони можуть знадобитись для зняття стресу в астронавтів в умовах довгострокової місії на Червону планету, припускають в Національному агентстві аерокосмічних досліджень та в Інституті передових промислових наук та технологій у Токіо. Якщо машини зі штучним інтелектом у вигляді милих дитинчат морських котиків пройдуть тестування, вони можуть стати членами екіпажу астронавтів вже наприкінці десятиліття.

Про це розповідає South China Morning Post.

Японський робот-тюлень Паро (Paro) відомий з 1998 року. Він вже довів свою цінність у медустановах — для терапії та заспокоєння пацієнтів похилого віку, людей з деменцією, для зняття тривожності в дітей з аутизмом. Завдяки штучному інтелекту Паро реагує на дотики, запам’ятовує обличчя, навчається та повторює дії. Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, цей робот “викликає найбільше зниження рівня стресу”.

Такий тюлень може допомогти і людям, які перебувають у тривалій космічній експедиції, припустили творці технології. Сам політ до Марса займе 6 місяців, а на планеті — близько двох років. Весь цей час екіпаж з чотирьох осіб перебуватиме  і ізоляції в дуже обмеженому просторі. Взаємини у такому вузькому колі можуть стати додатковим стресом. Тому організатори місії шукають способів позитивно впливати на стан психічного здоров’я астронавтів.

У рамках підготовки місії екіпаж пройшов 2-тижневу симуляцію на дослідницькій станції у штаті Юта. Крім вирощування власної їжі, надання першої допомоги та видобутку зразків каміння та ґрунту з “поверхні Марса”, команда також тестувала Паро, який супроводжував їх на цих навчаннях.

“Тварини коштують дорого, і їм потрібен час, щоб підготуватися до ролей астронавтів, вони також потребують їжі та медичного обслуговування. Роботи набагато дешевші і служать довше”, – пояснив Таканорі Сібата, розробник Паро, дослідник з Національного інституту передових промислових наук та технологій у Токіо.

У перший тиждень випробувань половина екіпажу “спілкувалася” з Паро, потім робот допомагав другій половині команди пом’якшувати стрес та наслідки ізоляції. Тепер вченим належить проаналізувати дані, щоб зрозуміти, чи допомогли терапевтичні роботи знизити рівень стресу.

За планами Аерокосмічного агентства Японії, пілотована місія на Марс вирушить вже у 2030-х роках. Якщо результати Паро отримають схвалення, люди полетять не одні, а у супроводі милого партнера – роботюленя.

Як повідомляло раніше BitukMedia, крихітні ссавці роду дромери можуть допомогти астронавтам пережити тривалі польоти до інших планет. Вони уповільнюють свій метаболізм під час зимової сплячки, і науковці сподіваються стимулювати ці ж механізми у людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі