Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Особливості поведінки: мурахи можуть загинути від глобального потепління

Важливо

Дослідники з Університету штату Північна Кароліна виявили, що мурахи не змінюють поведінку під час підвищення температури повітря. Вони залишаються у некомфортному середовищі навіть за наявності альтернативи. Це відкриття свідчить про те, що мурахи можуть бути не в змозі скорегувати свою поведінку у відповідь на потепління екосистем. І, як наслідок, ризикують загинути.

Про це повідомляє Phys.  

Мурахи – екзотермічні тварини: температура їхніх тіл не регулюється і залежить від навколишнього середовища. Тому для цих комах життєво важливо жити у відповідному кліматі. Досі залишалося невідомим, наскільки вони схильні мігрувати через природні зміни.

Фахівці Університету штату Північна Кароліна вивчили п’ять видів мурах. З’ясувалось, що у лабораторії вони демонстрували температурні вподобання, але у природі залишалися активними незалежно від відповідного їм клімату. Результати опубліковані у Journal of Animal Ecology.

У зв’язку з цим автори дослідження висловлюють занепокоєння, що колонії мурах не здатні адаптуватись змін клімату, що їх викликає глобальне потепління. Вони можуть  залишатись у несприятливих зонах доти, доки не загинуть від перегріву.

Нагадаємо, 2022 року вчені вперше дали суворо обґрунтовану оцінку числа та маси мурах, що живуть на нашій планеті. Цифри вийшли астрономічні – 20 квадрильйонів комах та 12 мільйонів тонн. Фактично, це означає, що на одну людину припадає 2,5 млн мурах! 

Як повідомляло раніше BitukMedia, колонія мурах приймає рішення, ніби нейрони у мозку – сприймає вхідні дані і після вирішення питання перетворює їх на поведінковий результат, встановили вчені.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі