Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Грибників закликають не купувати книги, написані ШІ

Важливо

Експерти зі штучного інтелекту та професійні грибники закликають аматорів не купувати і не читати книжки про дикорослі гриби, написані нейромережею. ChatGPT заохочує визначити гриб за смаком чи запахом, що може бути смертельним.

Про це пише The Guardian.

Останнім часом на Amazon з’явився ряд посібників для грибників-початківців, які написані за допомогою ШІ. Серед них такі: “Кулінарна книга про дикі гриби – від лісу до вишуканої страви на тарілці” (в оригіналі назва містить граматичну помилку) та “Довершений путівник грибами південного заходу”.

Американська компанія Originality.ai, яка займається визначенням оригінальності тексту, дослідила текст вказаних книжок, і заявила, що з ймовірністю у 100% їх написав ChatGPT.

Як це часто буває, ШІ дав замало фактажу, зате обійшовся поетичними формулюваннями на зразок: “Солодкий запах свіжоприготованих грибів витав у повітрі, викликаючи приємні спогади про мою матір” і “Пошук диких грибів — це дуже корисний досвід, який пов’язує нас із багатством природи та багатим гобеленом квітів, які дає Земля”.

Експерт зі збирання дикорослих рослин і міколог Леон Фрей із Корнуолла відзначає, що завдяки таким формулювання книжки створюють уявлення, ніби гриби можна ідентифікувати за смаком та запахом, і це категорично неправильно. Інша книжка закликає збирати гриб “лев’яча грива”, який перебуває під охороною через рідкісність.

“Деякі відмінності між їстівними та неїстівними грибами дуже тонкі, і для того, щоб розрізнити їх, потрібно мати натреноване око і знання”, – каже Майрон Сміт, професор Карлтонського університету в Канаді. Він вважає, що наявні книжки “дуже безвідповідальні”.

Amazon пообіцяв переглянути книжки, на які звернули увагу журналісти.

Як розповідало BitukMedia, гігантські білі гриби виросли в заповіднику на озері Кокату поблизу австралійського міста Наракорт, що у Південній Австралії. Відвідувачі неабияк здивовані  – діаметр деяких грибів сягав 40 см.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі