П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ризикнув кар’єрою заради України – параолімпієць відмовився виїжджати закордон

Важливо

Український фехтувальник-параолімпієць Олег Науменко відмовився виїжджати закордон на початку війни. Тепер виготовляє перескопи для українських військових.

Про cміливого спортсмена розповідає ШоТам.

Олег родом із Луганщини. Жив та навчався в Бердянську. В університеті отримав травму хребта, через яку опинився прикутим до колісного крісла.

Однак, хлопець продовжив тренування. Спочатку займався баскетболом, а потім – фехтуванням. Аби тренуватися в останньому, переїхав до Миколаєва. На параолімпіаді в Ріо-де-Жанейро у 2016-му Олег виступав вперше і посів третє місце.

Після початку повномасштабного вторгнення Олег мав можливість виїхати закордон – параолімпійців евакуювали, аби дати їм можливість займатися у безпеці. Але чоловік вирішив залишитися у Миколаєві.

“Коли в Україні прилітають ракети, які знищують наші спортзали, наші басейни, коли помирають наші відомі спортсмени – це не “спорт внє політікі”, – каже він.

У перші дні допомагав готувати “Бандерівське смузі” – горючу суміш, якою збиралися атакувати російську техніку в умовах міських боїв.

Потім давній друг сказав, що є можливість друкувати перескопи для військових на 3D-принтері. Олег каже, що виготовили таких уже понад тисячу.

А ось тренування із фехтування поки не виходять – немає з ким. Тож аби не втратити форму, спортмен виконує фізичні вправи.

Як розповідало BitukMedia, миколаївська плавчиня із інвалідністю Анна Гонтар встановила світовий рекорд із параплавання. Вона пропливла вільним стилем 50 м за  32,55 сек.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі