П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Китай завершує льотні випробування аеротаксі (ВІДЕО)

Важливо

Китайська eHang має всі шанси стати першим у світі сертифікованим виробником електричного аеротаксі з вертикальним злетом і посадкою. Компанія вже провела успішні випробування свого EH216-S, які потрібні для отримання сертифіката від Адміністрації цивільної авіації Китаю. Залишилось дочекатись від регулятора підтвердження відповідності апарата стандартам безпеки.

Про це повідомляє New Atlas.

Під аеротаксі сьогодні розуміють повністю електричні або гібридні літальні апарати з вертикальним зльотом та посадкою (подібно до вертольотів), здатні перевозити кілька пасажирів на невеликі дистанції. Очікується, що вже невдовзі сервіси аеротаксі стануть важливою частиною міських транспортних мереж. Вони дозволять зменшити навантаження на існуючий громадський транспорт і, як результат, на затори на дорогах.

На сьогодні чимало розроблюваних прототипів аеротаксі перебувають на завершальних стадіях льотних випробувань, а компанії, що їх створюють, змагаються за першість проходження сертифікації. Той, хто отримає сертифікат, зможе перейти до повноцінного серійного виробництва і вийти на ринок.

Втім, досі жодна з багатьох компаній-розробників аеротаксі не отримала безпекового сертифіката, щоб почати надавати послуги повноцінно. Найближче до цього підійшли китайські розробники EHang зі своїм двомісним апаратом EH216-S. Його програма сертифікації тривала 30 місяців – з січня 2021 року.

Новий апарат має 16 гвинтів, встановлених внизу пасажирської кабіни та може розвивати швидкість до 130 км на годину, підіймаючи у повітря навантаження до 220 кг. Модель повністю автоматична і в кабіні, розрахованій на двох пасажирів, відсутні органи управління (за винятком сенсорного екрану, через який відбувається взаємодія пасажирів з апаратом, наприклад, вибір маршруту). Проте з метою безпеки аеротаксі може керуватися дистанційно оператором компанії.

Раніше EH216-S вже виконували польоти, зокрема з пасажирами, але тепер компанія має всі необхідні дані про роботу й конструкцію апарата, щоб підтвердити, що він відповідає стандартам авіаційної безпеки.

Як розповідало раніше BitukMedia, китайська компанія XPeng Inc. провела в Об’єднаних Арабських Еміратах успішні випробування таксі, що літає. Це поки що прототип. Він не перевозить людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі