П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Офіційно визнати скарбом: вперше в історії Британії знайшли монети залізної доби

Важливо

Шукачі скарбів виявили рідкісні монети залізної доби в Уельсі. Це перша подібна знахідка історії Великої Британії. Її планують офіційно визнати скарбом.

Про це пише Art Newspaper.

Повідомляють, що монети виявили шукачі скарбів Пітер Коктон, Ллойд Робертс і Тім Уотсон у полі неподалік села Ллангоед на острові Англсі. Загалом чоловіки виявили 15 монет.

Йдеться про перший скарб золотих монет залізної доби, коли-небудь знайдений в Уельсі. Монети були знайдені розкиданими в полі в Ллангоеді в період з липня 2021 до березня 2022.

Робертс знайшов першу монету, яку він одразу визначив як одну зі своїх найменш бажаних монет — золотий статер залізної доби. Він також знайшов і другий такий самий. Його друг Пітер Вотсон знайшов наступні три. Монети були в такому стані, що блищали, навіть будучи щойно вийняті із землі. Через якийсь час Тім Вотсон знайшов 10 монет, що залишилися, скануючи все те ж поле.

Припускають, що знайдені монети були викарбувані між 60 та 20 pp. до н.е. на трьох різних монетних дворах. Експерти вважають, що гроші належали племені корієлтауви, яке жило на території сучасного Східного Мідленду наприкінці залізної доби.

За словами Гвінеда Шона Дербі, фахівця з археологічного фонду, монети, швидше за все, не використовували як валюту. Він висловив припущення, що гроші виконували роль подарунка для представників “еліти”.

Дизайн кожної з монет дуже стилізований, він запозичений з македонських золотих монет Філіпа II, на яких зображено погруддя Аполлона на аверсі та колісниця з двома кіньми та візником – на реверсі.

За даними видання, монети передали Програмі переносних старожитностей Сполученого Королівства (PAS Cymru), а пізніше їх придбав музей Oriel Mon у Ллангефні (Уельс). Відомо, що знахідку планують офіційно визнати скарбом.

Як розповідало раніше BitukMedia, чоловік зі штату Кентуккі отримав найбільший сюрприз у своєму житті, просто копаючи на своєму кукурудзяному полі. Він випадково виявив схованку з понад 700 золотих та срібних монет часів Громадянської війни в США.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі