Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні розкопали 300-річне поховання монахинь

Важливо

У місті Дубно на Рівненщині археологи розкопали два 300-річні поховання монахинь. Жіночий монастирь тут був заснований князем Василем Острозьким у у 1592 році.

Про це повідомляє Суспільне.

Поховання монахинь, яке знайшли на розкопках, датують кінцем XVII-початком XIX століття. Одна жінка була похована у могилі, а інша – у склепі.

“Те, що це склеп, ми зрозуміли одразу, тому що перші цеглини, які ми виявили, покладені навскіс. Це, скоріш за все, була жінка, тому що серед знахідок було багато булавок, – розповідає ГО “Дубенський археологічний осередок” Андрій Бердецький.

Також археологи знайшли медальйон, кілька монет і намистин. Кажуть, що монети і медальйон є найбільш інформативними знахідками.

“Інший кістяк належить людині підліткового віку, можливо, це молода монашка. Його ще буде досліджувати антрополог, який зможе, принаймні, визначити стать, приблизний вік і деталі по прижиттєвих хворобах чи травмах”, – каже Андрій Бердецький.

Як відомо науковцям, у XVII ст. монастир перейшов у Василіанський унійний орден та існував як греко-католицький монастир до 1832-го року.

Усі знахідки археологи передадуть до місцевого музею. А тіла жінок після завершення антропологічної експертизи поховають.

Як повідомляло BitukMedia, вчені розгадали таємницю британської могили бронзової доби. Йдеться про понад 2000-річне поховання, в якому поряд з людськими рештками було знайдено меч і дзеркало. На 96% дослідники впевнені, що так поховали жінку-воїна. Вони аналізували білок із зубної емалі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі