П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не купуй – ремонтуй: французів заохочують купувати менше одягу

Важливо

З жовтня влада Франції частково оплачуватиме ремонт старого одягу та взуття своїх громадян. В такий спосіб хочуть мотивувати французів зменшувати текстильні відходи.

Про це пише BBC.

Майстерні, які приєдналися до цієї акції, мають надавати відвідувачам знижку: 7 євро за новий підбор, до 25 євро – за нову підкладку для спідниці тощо.  Програма розрахована на п’ять років, загальна вартість заохочень становить 154 млн. євро.

Щороку 700 тисяч тонн одягу та взуття опиняються на звалищах країни, такі дані навів представник міністерства екології та сталого розвитку Франції Беранже Куйяр.

В уряді сподіваються вважає, що спеціальна програма заохочень допоможе скоротити кількість відходів, а також створить нові робочі місця у сфері ремонту одягу та взуття.

Беранже Куйяр також наголосив, що заохочувальна схема підтримуватиме громадян, готових відмовитися від регулярної зміни речей на користь ремонту одягу та взуття. 

Є також прагнення  зменшити популярність, так званої, “швидкої моди”, коли бренди оновлюють свій асортимент кілька разів на сезон. Головна мета таких виробників — буквально в режимі реального часу реагувати на смаки покупців і  швидко пропонувати нову продукцію.

За даними групи Refashion, яка розробила систему бонусів, у 2022 році у Франції продавали 3,3 млрд предметів одягу, взуття та різного текстилю для дому — така кількість виробів значно перевищує потреби населення.

Водночас виробники взуття й одягу не в захваті від такої ініціативи: вони побоюються за свій бізнес і нарікають на економічні виклики, памятаючи про другу частину національного плану щодо просування більш стійкої моди. Вона, зокрема, передбачає, що з 1 січня 2024 року швейна промисловість мусить дотримуватись нових правил маркування. А саме докладно описувати вплив кожного виробу на навколишнє середовище. Виробники вказуватимуть кількість води, необхідної для виготовлення одягу, використання хімікатів, ризик викидів мікропластику тощо.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі продемонстрували робота, який вправно складає одяг “як в магазині”. Дворукому помічнику ще не перевершити людину, але він точно робить це швидше за своїх роботизованих попередників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі