Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Язик чоловіка став зеленим і волохатим. Як таке можливо?

Важливо

Чоловік з американського штату Огайо звернувся до медиків з вкрай незвичайними та тривожними симптомами: його язик мало того, що позеленів, так ще й поріс волоссям. Це лікується, – заспокоїли фахівці, але з деякими шкідливими звичками варто бути обережнішим.

Про це розповідає Insider.

У науковому журналі New England Journal of Medicine медичні працівники описали випадок 64-річного американця: його язик покрився ниткоподібними сосочками, що виглядають як волосся, і позеленів. Попри такі тривожні симптоми пацієнта більше нічого не турбувало – їжа смакувала як і раніше, нічого не боліло, ураження порожнини рота не спостерігалось.

Лікарі, які проводили огляд, діагностували у чоловіка стан під назвою Lingua villosa nigra або “волосатий язик”. Зазвичай його провокує скупчення відмерлих клітин шкіри язика. Це призводить до збільшення та подовження сосочків, на яких поступово накопичуються залишки їжі та бактерії. Колір язика починає змінюватися – найчастіше він стає чорним або коричневим, але зеленим і навіть жовтим теж може бути.

Зазвичай такий стан пояснюють побічними ефектами прийому антибіотиків, поганою гігієною ротової порожнини та курінням.

Американська академія оральної медицини стверджує, що волохатий язик зустрічається у 13% населення, цей стан нешкідливий і відносно поширений.

І, дійсно, виявилось, що пацієнт з Огайо – затятий курець. І перед тим, як висолопити свого язика перед лікарями, приймав антибіотики від стоматологічної інфекції протягом трьох тижнів.

Лікарі попросили пацієнта регулярно чистити язик зубною щіткою та відмовитися від куріння. Чоловік також закінчив курс прийому антибіотиків.

За кілька місяців язик чоловіка повернувся до нормального стану, хоча пацієнт так і не відмовився від шкідливої звички.

Бажаючі можуть подивитись фото волохатого язика тут.

Як розповідало раніше BitukMedia, хірурги Подільського регіонального центру онкології у Вінниці видалили пацієнту половину враженого раком язика, а потім відновили його із шкіри стегна. Така операція є унікальною для України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі