Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Біжутерія з кісток лінивців допомогла антропологам з датуванням

Важливо

Вчених завжди цікавило питання, коли з’явилися перші люди на території сучасної Південної Америки. Досі вважалося, що це сталося приблизно 22 тисячі років тому. Але нове дослідження первісних прикрас, зроблених з кісток вимерлих гігантських лінивців, вказує на те, що це сталось раніше.

Про це пише The Guardian.

Сліди стародавніх людей сучасні вчені розшукують у скельному притулку Санта-Еліна, що у штаті Мату-Гросу в центральній Бразилії, ще з 1985 року. Тут знайшли вже понад тисячу окремих фігур і знаків, намальованих на стінах, сотні артефактів з кам’яних знарядь та тисячі скам’янілостей (остеодерм) лінивців. Знайдені трикутні та краплеподібні підвіски з кістяного матеріалу гігантських лінивців мали сліди отворів, зроблених людиною. Припущення про те, що ці отвори утворилися природним шляхом, археологи спростували одразу.

Через три десятка років після знайдення дослідники вперше детально проаналізували підвіски і виключили можливість того, що люди обробили ці кістки через тисячі років після загибелі лінивців. Міжнародна команда науковців з Бразилії, Франції та США заявила, що вироби зʼявилися протягом кількох років після смерті лінивців – до того, як матеріали скам’яніли. Дослідники також виключили природне стирання та інші процеси, які могли б пояснити форми та отвори.

Зображення – Proceedings of the Royal Society B

Використовуючи комбінацію методів мікроскопічної та макроскопічної візуалізації, фахівці виявили, що остеодерми та навіть їхні крихітні отвори були відполіровані. Таким чином, причетність гризунів до утворення отворів також виключається. Археологи заявляють, що остеодерми найбільше нагадують кулони, хоча визначити реальне значення цих артефактів для давніх мешканців поки що неможливо.

Знайдені артефакти перебували у геологічних шарах віком 25–27 тисяч років, отже вчені зробили висновок – люди прибули до Південної Америки набагато раніше, ніж припускали раніше.

Гігантські наземні лінивці були одними з найбільших істот Південної Америки. Ці тварини завдовжки 3-4 метри ходили на чотирьох лапах і мали гострі кігті, щоб рити нори. Вони важили понад 450 кг.

Як розповідало раніше BitukMedia, в шерсті лінивців виявили бактерії, які, як припускають, виробляють антибіотики. Група біологів сподівається, що знайдені мікрококи допоможуть людям вирішити проблему “супербактерій”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі