Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Підрив Каховської ГЕС – активістка 1,5 години пробула в акваріумі посеред озера

Важливо

Художниця із Харкова Поліна Кузнєцова 85 хвилин пробула в акваріумі посеред озера. Таким чином намагалася привернути увагу міжнародної спільноти до трагедії підриву Каховської ГЕС.

Про перформанс дівчини розповідає Суспільне.

Почалося все з того, що Поліну запросили у Швейцарію. Попросили зробити потужний виступ для комісії, яка займається врегулювання конфліктів у добу після Другої світової. Художниця зізнається, що її зачепив той факт, що члени організації не займаються сучасними конфліктами. Оскільки Поліна не знає англійської, вона вирішила вразити їх іншим чином.

Поліна сконтактувалася із другом у Харкові, поруч з будинком якого є озеро. Хлопець знайшов місце посеред водойми, де можна було встановити акваріум.

Дівчина каже, що почала мерзнути вже у перші 10 хв перформансу. А коли занурювалася під воду, втрачала відчуття часу.

“Я не думала, що так змерзну. Я була там майже півтори години, а змерзла я вже за перші 10 хвилин. Поряд плавали люди, вони рухалися і їм було тепло, а мене почало одразу колотити. Коли перебувала у цьому акваріумі, почала думати, як відбувається втрата сил від переохолодження”, — каже Поліна.

Відео з перформансом вона розмістила на своїй сторінці у Facebook. Планує показати його під європейцям.

Скрін із відео Поліни Кузнєцової/ Facebook

“Ти втрачаєш відчуття часу зовсім, воно в мене дуже гарне, але у цих умовах наче потрапляєш в іншу реальність. Я рахувала час, коли пірнала. Затримувала дихання, щоб зрозуміти, скільки я зможу протриматись”, – пригадує вона.

Перформанс примусив Поліну замислитися про тих людей, які потонули у своїх будинках. Також художниця відзначила, що вона в акваріумі нагадує собі експонат у колбі в анатомічному музеї.

“Я перебувала в ній і в мене було відчуття, що світ на нас дивиться, як на дивні експонати. В нас відбувається якесь горе, але всі вже звикли дивитися на це наче крізь скло”, – каже вона.

Фото: Поліна Кузнєцова

Влітку 2022-го Поліна чотири години просиділа у клітці для папуги у шведському Гетеборзі. Таким чином розповідала про те, що перебуває в евакуації і не може повернутися додому. Пізніше подібну акцію провела в естонському Таллінні, але присвятила її полоненим українським військовим із “Азова”.

Як розповідало BitukMedia, волонтер із Києва Андрій Левіщенко став відомим у соцмережах після відео, де він грає на саксофоні Гімн України на даху будинку у затопленому Херсоні. Чоловік об’їздив найгарячіші точки України. Бере свій інструмент у всі волонтерські поїздки. Грав на вулиці Бахмута та на рештках спаленої ворожої техніки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі