П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Волонтер із саксофоном у затопленому Херсоні – як він там опинився (ВІДЕО)

Важливо

Волонтер із Києва Андрій Левіщенко став відомим у соцмережах після відео, де він грає на саксофоні Гімн України на даху будинку у затопленому Херсоні. Чоловік об’їздив найгарячіші точки України. Бере свій інструмент у всі волонтерські поїздки. Грав на вулиці Бахмута та на рештках спаленої ворожої техніки.

BitukMedia поспілкувалося із чоловіком.

Андрій розповідає, що народився у багатодітній віруючій родині – має ще шістьох братів. У дитинстві відвідував клас кларнета у музичній школі, а ось саксофон опанував самостійно з нуля. Хоча каже, що музична освіта допомогла у цьому.

“Намагався грати на ньому давно, а активно займатися почав із настанням “ковіду””, – пригадує чоловік.

Волонтерити Андрій почав із весни минулого року. Саксофон бере із собою у кожну поїздку. Каже, кофр не великий, багато місця не займає. За рік разом із інструментом вони побували у Покровську, Краматорську, Слов’янську,
Костянтинівці, Бахмуті, Ізюмі, Святогірську, Харкові, Сумах, Миколаєві, Херсоні, Бериславі, а також у багатьох селах поруч із ними.

У місцях, куди приїжджає, на саксофоні грає патріотичні композицій та відомі народні пісні. Відео викладає у свій Tik-Tok. На спаленій ворожій техніці біля села Богородичне на Донеччині виконав “Червону калину”.

Іноді музику підхоплюють місцеві.

“Ніч яка місячна” у Бахмуті.

“Я в першу чергу волонтер, саксофон – то хобі”, – пояснює Андрій.

Цього разу він вирушив рятувати херсонців. “Шкода людей дуже”, – каже.

“Вчора і позавчора займався евакуацією людей на своєму човні. Коли останній раз повертався і пропливав повз будинки затоплені, виникла ідея заграти на даху. Взяв саксофон і повернувся, ну і заграв”, – розповідає волонтер.

Андрій розповідає, що працював із командою інших волонтерів – мали два човни. Свою роботу координували із поліцією.

“Особисто мені вдалося врятувати сімох людей. Були мама з сином. Мамі 82 роки, сину десь за 50. Я їх забрав на острові у Корабельному районі. І дідусь старший за 80 років теж з цього району. Це люди з багатоповерхових будівель, виходили через під’їзд по пояс у воді. Але відео із саксофоном не з того острову”, – розказує волонтер.

“Боже, Україну збережи” у затопленому Херсоні.

Зараз Андрій на правому березі Херсона на суходолі, допомагає роздавати допомогу врятованим.

Як повідомляло BitukMedia, після підриву Каховської ГЕС Україну можуть чекати до 1,5 млн кліматичних біженців із південних областей у довгостроковій перспективі. Загрозу несуть забруднення води продуктами нафтопереробки та мікроорганізми, які будуть розвиватися у вологих будинках. Однак зараз час не для паніки, а для тверезого розуміння способів подолання цих проблем. Так вважає старший науковий співробітник Галузевої науково-дослідної лабораторії “Охорона навколишнього середовища” Максим Сорока

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі